Φοβάμαι, κλαίω, έχω ψυχοσωματικά. Πρέπει να δω ψυχολόγο ή ψυχίατρο;

29 Σεπτεμβρίου 2017
Η 49χρονη αναγνώστρια του boro.gr, Φαίη ρωτά

Καλημέρα σας. Το τελευταίο διάστημα αλλά και πιο παλιά είχα τα εξής συμπτώματα: Έντονο άγχος το οποίο δεν μπορώ να καταπολεμήσω, αισθάνομαι συνεχώς ότι κάτι θα πάθω, φοβάμαι για όλα και για όλους γύρω μου και είναι τόσο έντονο που πιστεύω ότι μου δημιουργεί ψυχοσωματικά. Αυτό βεβαία δεν μπορώ να το γνωρίζω με βεβαιότητα γιατί δεν είμαι ειδικός. Το βράδυ έχω αϋπνίες, νομίζω πως δε θα ξυπνήσω, έχω έντονη ευαισθησία για τα πάντα, κλαίω εύκολα, φοβάμαι εύκολα και γενικά έχω χάσει αυτό το ταλέντο του να μπορείς να ηρεμήσεις τον εαυτό σου. Δε ξέρω τι μπορώ να κάνω.

Πριν από πολλά χρόνια είχα κάποια έντονα προσωπικά οικογενειακά προβλήματα και είχα επισκεφτεί έναν ψυχίατρο ο οποίος μου είπε ότι περνούσα μερική κατάθλιψη. Είχα κάποιες κρίσεις πανικού, αλλά μετά απ' αυτό είχα συνέλθει χωρίς να έχω πάρει κάτι εκτός από κάποιας ελαφριάς μορφής ηρεμιστικά και αυτά για μια εβδομάδα. Κάποιες φορές τώρα, όταν δεν μπορώ να κοιμηθώ -πολύ σπάνια όμως- παίρνω για να ηρεμώ και να κοιμάμαι. Χρειάζεται να επισκεφτώ κάποιον ειδικό; Πρέπει να είναι ψυχολόγος ή ψυχίατρος;

H απάντηση του ειδικού στο ερώτημά σας:

Φαίνεται να υπάρχουν κάποιες καταστάσεις που σας δυσκολεύουν να διαχειριστείτε στην καθημερινότητα και αυτό να δημιουργεί αντιδράσεις και στο σώμα. Αρχικά μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν ψυχολόγο ώστε να μοιραστείτε όσα σας απασχολούν, τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας. Έτσι εάν θελήσετε μπορείτε να δουλέψετε μαζί του ώστε να βρείτε τρόπους να βοηθήσετε τον εαυτό σας, και στη συνέχεια θα δείτε εάν χρειαστείτε φαρμακευτική αγωγή οπότε να απευθυνθείτε και σε ψυχίατρο.

Σοφία Κουφοπούλου
ψυχολόγος-ψυχοδραματίστρια
6947834889
http://drasipsyhis.gr


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ