Μεγάλα κόμπλεξ μικρών παιδιών

Πολλά παιδιά λίγο μετά την ηλικία των 8 ετών έχουν αναπτύξει διάφορα μεγάλα κόμπλεξ: είμαι αρκετά όμορφη; Είμαι καλός μαθητής; Μήπως είμαι παχιά;

Μόλις βγήκαν από την πολύ τρυφερή ηλικία αλλά άρχισαν να τα απασχολούν σοβαρά ζητήματα. Eίναι τα μικρά σας παιδιά των 8 ετών που περνούν σιγά σιγά στην… προεφηβική φάση και αρχίζουν να τα απασχολούν θέματα των… μεγάλων…

Μάλιστα τα νέα αυτά… μεγάλα κόμπλεξ δεν τα αποκαλύπτουν στους γονείς τους.

Η «δικτατορία» της ομάδας

Στην ηλικία των 8-10 ετών και όσο μεγαλώνουν και βαδίζουν προς την εφηβεία, τα παιδιά έχουν την ανάγκη να ανήκουν σε μια ομάδα.  Αν λοιπόν κάνουν μια δραστηριότητα που τους διαχωρίζει από την ομάδα, που δεν είναι ουσιαστικά αποδεκτή, τότε προτιμούν να την αποκρύψουν από την παρέα τους  από φόβο αποκλεισμού τους από την ομάδα…

Ο ρόλος των γονέων σε αυτό το ζήτημα είναι πολύ δύσκολος γιατί συχνά το παιδί δεν αποκαλύπτει στους γονείς ότι δεν έχει ενημερώσει τους φίλους του για τις εξωσχολικές του δραστηριότητες.

Πώς να τα βοηθήσετε να κάνουν τη διαφορετικότητά τους ατού;

Δύσκολο το έργο σας αλλά μπορείτε να τα καταφέρετε με υπομονή και παραδείγματα! Και φυσικά αν δείτε τα σκούρα, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε και κάποιον ειδικό!

Φέρτε τους παραδείγματα από την τηλεόραση, από γνωστούς διάσημους νέους που ξεχώρισαν αλλά οι φίλοι τους τους θαύμαζαν γι’ αυτό. Υμνείστε τη φιλία μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών μεταξύ τους.

Παράδειγμα: ο Κίμωνας διαμαρτύρεται στη μητέρα του ότι είναι κοντός κι ότι τα παιδιά θα τον κοροϊδεύουν στην τάξη. Η μητέρα του μπορεί να του εξηγήσει ότι κάθε παιδί μεγαλώνει με διαφορετικούς ρυθμούς καθώς και να του θέσει το παράδειγμα του  Ζαμπίδη που αν και κοντός έχει τόσα μετάλλια και έχει τιμήσει στη χώρα μας παγκοσμίως.

Τα μεγάλα κόμπλεξ όταν τα παιδιά ζουν εκτός νόρμας

Όταν τα παιδιά ζουν εκτός νόρμας, πρέπει να βρίσκουν τρόπο οι γονείς να τους τονώνουν το ηθικό και να ενισχύουν τη διαφορετικότητά τους, όποια και αν είναι αυτή: «Όλοι ονειρευτήκαμε να γίνουμε κάποτε ένα παιδί που θα ξεχωρίζει! Εσύ το κατάφερες».

sxolikos ekfovismos bullying efiveia

Είναι στην ηλικία 8-12 ετών που το παιδί πρέπει να μάθει να διαχειρίζεται την ενόχλησή του για τη μοναδικότητά του, εξηγούν οι ψυχολόγοι. Αν δεν το μάθει τότε, μετά θα ναι αρκετά αργά και μπορεί να του δημιουργήσει άλλα θέματα.

Μάθετε να ακούτε το παιδί σας και να το συμβουλεύετε

Το παιδί έχει διάφορα ερεθίσματα από το περιβάλλον των φίλων του και μπορεί να εμφανίζει διάφορα κόμπλεξ όχι μόνο για τη δική του εμφάνιση αλλά και για τη δική σας. Οπλιστείτε με υπομονή, ανοίξτε καλά τα αυτιά σας και καλά κουράγια!

Ο ρόλος του γονέα είναι ενίοτε να ισορροπήσει όλα αυτά τα ερεθίσματα που δέχεται καθημερινώς το παιδί του από πηγές που δεν μπορεί να ελέγξει. Το να εκπαιδεύεις το παιδί σου, σημαίνει να προσπαθείς να του περάσεις τις απαραίτητες αρχές για τη ζωή του για να αναπτύξει την προσωπικότητά του. Δεν υπάρχει κανόνας σ’ αυτό. Μόνο να μάθετε να ακούτε το παιδί σας! Ακόμα και να αφουγκράζεστε αυτά που κρύβονται πίσω από τις λέξεις του… Και να συζητάτε σοβαρά μαζί του!

Νίκη Κοσκινά

Με πληροφορίες από psychologies.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Κόμπλεξ εμφάνισης στην εφηβεία: Πώς να βοηθήσεις το παιδί σου;

Έχω κόμπλεξ με το σώμα μου και φοβάμαι μήπως πάρω βάρος. Τι διατροφή να ακολουθήσω;

Ζήλεια, κόμπλεξ και χαμηλή αυτοεκτίμηση: Πώς να πιστέψω στον εαυτό μου;

 

Σχετικά άρθρα