Κοτόπουλο κοκκινιστό με μακαρόνια

9 Οκτωβρίου 2017

Καταπληκτική συνταγή για κοτόπουλο κοκκινιστό με μακαρόνια, που ξετρελαίνει όλη την οικογένεια!

Υλικά Συνταγής

1 κότα ή ένα κοτόπουλο κομμένο σε 6 η 8 κομμάτια

4 κ.σ. ελαιόλαδο

2- 3 κ.σ. αλεύρι

1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο

1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι

2 σκ. σκόρδο

1 δαφνόφυλλο

1 μικρό κρεμμύδι

1 καρότο

1 κλωνάρι σέλερι

2/3 φλ. λευκό ξηρό κρασί

2 συσκευασίες ολόκληρα ντοματάκια αποφλοιωμένα

τυρί τριμμένο για μακαρόνια

1 πακέτο μακαρόνια

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Αφήνουμε το πουλερικό να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Το ταμπονάρουμε καλά να στεγνώσει με απορροφητικό χαρτί. Το βάζουμε σε μια πιατέλα, πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε να πουδραριστεί η κότα.

Σε μία φαρδιά και ρηχή (πλασοτέ) κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά θωρακίζουμε λίγα λίγα τα κομμάτια ώστε να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού. Θέλουμε να κάνει ωραία κρούστα ρόδινη πρώτα από την πλευρά της πέτσας και έπειτα από την άλλη.

Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά, κρεμμύδι, σκόρδο, καρότο και σέλερι και κάνουμε χώρο στο κέντρο της κατσαρόλας. Τα αφήνουμε για λίγα λεπτά να σοταριστούν ανακατεύοντας τα και να μαλακώσουν ελαφρά.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να μειωθεί ο όγκος των υγρών κατά τα 2/3. Τότε προσθέτουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες και 1 ποτήρι νερό. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 1ώρα και 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει, αν η κότα είναι αλανιάρα ή για περίπου 1 ώρα αν είναι κοτόπουλο εκτροφείου.

Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε θυμάρι, δεντρολίβανο και δαφνόφυλλο και ελέγχουμε το αλατοπίπερο. Αφήνουμε τα τελευταία 10 λεπτά τα μυρωδικά να αρωματίσουν τη σάλτσα. Αφού βράσει το πουλερικό με τρυπητή κουτάλα το βγάζουμε σε πιατέλα και το διατηρούμε ζεστό.

Βράζουμε τα μακαρόνια στη σάλτσα από το κοτόπουλο κοκκινιστό.

Στη σάλτσα του, ρίχνουμε 2 ποτήρια βραστό νερό και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τα μακαρόνια. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά την μακαρονάδα μέσα στη σάλτσα της κότας. Θέλουμε σιγανή φωτιά αφενός γιατί τα υγρά είναι λίγα κι αφετέρου για να μην εξατμίζεται η σάλτσα αλλά να την ρουφήξουν όλη τα μακαρόνια. Ανακατεύουμε συχνά τα μακαρόνια.

Σβήνουμε το φαγητό όταν πια τα μακαρόνια έχουν σχεδόν απορροφήσει την περισσότερη σάλτσα και αυτή η λίγη σαλτσούλα που έχει μείνει είναι πυκνή και δεμένη.

Σερβίρουμε αμέσως με ένα κομμάτι κοτόπουλο κοκκινιστό και μπόλικο τριμμένο κεφαλοτύρι.

Πηγή: argiro.gr


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ