Κλασικό κέικ σοκολάτας

9 Οκτωβρίου 2017

Υλικά

100 γρ. καλή μαύρη σοκολάτα (60% – 70% κακάο)

100 γρ. (6 ½ κοφτές κουταλιές) ανάλατο βούτυρο

3 μεγάλα αβγά

3/4 φλ. ζάχαρη

1 φλ. + 2 κοφτές κουταλιές αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

½ κουταλάκι εσάνς βανίλιας ή σκόνη βανίλιας

σκόνη κακάο για το πασπάλισμα (προαιρετικά)

βατόμουρα και μπράντι ή παγωτό βανίλια (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνετε ελαφρά μια στρογγυλή φόρμα με τρύπα στο κέντρο ή μια μακρόστενη φόρμα για κέικ, μήκους 20 εκ. Λιώνετε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε μπεν μαρί (σε ένα μπολ πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει, χωρίς ο πάτος του να αγγίζει στο νερό) και την αφήνετε να κρυώσει λίγο.

Χτυπάτε ελαφρά τα αβγά για να ανοίξουν, προσθέτετε τη ζάχαρη και συνεχίζετε το κτύπημα – με το μίξερ – μέχρι το μίγμα να ξασπρίσει και να γίνει σαν κρέμα. Προσθέτετε μέσα το αλεύρι και το ανακατεύετε καλά με κουτάλι. Ύστερα, ανακατεύετε μέσα ελαφρά τη σοκολάτα και τη βανίλια με απαλές κινήσεις, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Το αδειάζετε στη φόρμα και ψήνετε το κέικ για 40 περίπου λεπτά ή μέχρι που ένα σουβλάκι που θα μπήξετε στο κέντρο του να βγαίνει στεγνό. Βγάζετε τη φόρμα από το φούρνο και την αφήνετε να κρυώσει για 10 λεπτά πριν την αναποδογυρίσετε και το κρυώνετε εντελώς πάνω σε σχάρα. Το σερβίρετε, αν θέλετε, πασπαλισμένο με σκόνη κακάο ή (για επιδόρπιο) με βατόμουρα και ραντισμένο με μπράντι.

Πηγή: xrysessyntages.com


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ