Τι αλλάζει στη Β' Λυκείου - Ποιοι εκπαιδευτικοί αντιδρούν

17 Οκτωβρίου 2017

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) εκπόνησε το σχέδιό του για τα μαθήματα στην Β’ Λυκείου.

Το εν λόγω σχέδιο προβλέπει σημαντικές αλλαγές και έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις καθηγητών. Το σχέδιο ζητά ενοποίηση της Χημείας και της Βιολογίας, περιορισμό της Φυσικής, διδασκαλία νέων μαθημάτων και δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων του Επαγγελματικού Λυκείου.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή», που αποκαλύπτει το σχέδιο του Ινστιτούτου, οι αντιδράσεις προέρχονται από ειδικότητες καθηγητών, διότι κρίνεται πως στόχος του σχεδίου είναι η αξιοποίηση των υπαρχόντων εκπαιδευτικών και στη διδασκαλία συναφών, με το βασικό τους αντικείμενο, μαθημάτων. Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις προέρχονται από τους φυσικούς, τους χημικούς και τους βιολόγους.

Ειδικότερα, το σχέδιο περιλαμβάνει επτά υποχρεωτικά μαθήματα τα οποία θα καταλαμβάνουν τις 22 από τις συνολικά 34 ώρες του εβδομαδιαίου προγράμματος της Β’ Λυκείου. Οι υπόλοιπες 12 ώρες θα κατανέμονται σε τρία τετράωρα μαθήματα, τα οποία θα επιλέγει ο μαθητής από μία παλέτα 10 μαθημάτων.

Ενδεικτικά, μεταξύ των υποχρεωτικών μαθημάτων το αντικείμενο των πέντε «υποδεικνύει» ευθέως την ειδικότητα που θα τα διδάξει. Για παράδειγμα, την Ελληνική Γλώσσα οι φιλόλογοι, τη Γεωμετρία και Στατιστική οι μαθηματικοί, τα Θρησκευτικά οι θεολόγοι, τη Φυσική Αγωγή οι γυμναστές. Δύο μαθήματα ωστόσο – ο Σύγχρονος Κόσμος και τα Ερευνητικά Προβλήματα Φυσικών Επιστημών – είναι νεοπαγή και διφορούμενα ως προς την ειδικότητα που θα τα διδάξει.

Εκπαιδευτικοί ανέφεραν στην εφημερίδα πως ο Σύγχρονος Κόσμος προσιδιάζει στην Ιστορία και μπορεί να διδαχθεί όχι μόνο από ιστορικούς αλλά και από κοινωνιολόγους, ξενογλωσσολόγους, θεολόγους ή κάποια ειδικότητα που πλεονάζει. Επίσης, τα Ερευνητικά Προβλήματα Φυσικών Επιστημών δεν έχουν σαφές περιεχόμενο.

Βέβαια, το ΙΕΠ έδωσε μία θολή περιγραφή, λέγοντας ότι το μάθημα θα αφορά την «παραδειγματική διάσταση των Φυσικών Επιστημών στη σύγχρονη εποχή».

Μεταξύ των μαθημάτων επιλογής, η Χημεία και η Βιολογία ενοποιούνται σε 4 ώρες, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι τα δύο επιμέρους μαθήματα θα εξετάζονται σε ξεχωριστά θέματα αλλά στην ίδια εξέταση. «Για καθαρά πρακτικούς λόγους (αδυναμία συγκρότησης τμημάτων στις εν λόγω τάξεις) τα αντικείμενα της Χημείας και της Βιολογίας, που είναι σαφώς διακριτά μεταξύ τους αντικείμενα, θα είναι δίωρα στη Β’ Λυκείου και τρίωρα στη Γ’ Λυκείου (όπως ανάλογα θα ισχύει και για τα αντικείμενα της Οικονομίας και της Κοινωνιολογίας)», ανέφερε στην εφημερίδα η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, Φιλένια Σιδέρη.

Επίσης, οι μαθητές θα μπορούν να επιλέξουν ένα μάθημα ειδικότητας από το πρόγραμμα του Επαγγελματικού Λυκείου, το οποίο μπορεί να διδάσκεται και μέσω Skype.

Πηγή: cnn.gr


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ