Τσίπρας - Τράμπ - Τι περιλαμβάνει η ατζέντα συζητήσεων

17 Οκτωβρίου 2017

Στις 7 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) είναι προγραμματισμένη η κατ' ιδίαν συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο στο οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου, θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας σε διευρυμένη σύνθεση και στις 20:30 θα πραγματοποιηθούν οι κοινές δηλώσεις Αλέξη Τσίπρα και Ντόναλντ Τραμπ στους δημοσιογράφους.

Όπως έχει γίνει γνωστό, ήδη από τις προηγούμενες μέρες, και όπως έχει προϊδεάσει και ο πρωθυπουργός με τις παρεμβάσεις που είχε από το Σάββατο έως σήμερα στο Σικάγο και την Ουάσιγκτον, στην ατζέντα των σημαντικών συνομιλιών θα βρεθούν θέματα:

α) οικονομίας, με έμφαση στην ενίσχυση των προσπαθειών της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση και τη σταθερή πρόσβαση της στις αγορές.

β) ασφάλειας, δεδομένου του κρίσιμου ρόλου που παίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή.

γ) περιφερειακών εξελίξεων στην περιοχή που παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον και η Ελλάδα έχει ενεργή συμμετοχή και αναβαθμισμένη συνεργασία με σειρά γειτονικών χωρών. [τριμερείς (Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ, Ελλάδα - Κύπρος - Αίγυπτος) και τετραμερείς (Ελλάδα - Σερβία - Βουλγαρία - Ρουμανία) διασκέψεις].

δ) ενέργειας, δεδομένου του διεθνούς ενδιαφέροντος που υπάρχει για το ζήτημα αυτό, αλλά και της θέσης της χώρας, που συνιστά σημαντικό παράγοντα στην αναβάθμιση του ρόλου της στον τομέα αυτό.

Η βάση της Σούδας

Ένα από τα θέματα που παρακολουθεί πολύ στενά η προεδρία Τραμπ αφορά και τη βάση της Σούδας. Πηγές από την Αθήνα ξεκαθαρίζουν πως δεν τίθεται από καμία πλευρά θέμα επέκτασης της συμφωνίας για πέντε έτη, ούτε είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να προχωρήσει σε τέτοια κίνηση.

Είναι γνωστό άλλωστε πως η συμφωνία ανανεώθηκε για ένα έτος πολύ πρόσφατα και οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για επέκταση της συνεργασίας όχι χρονική, αλλά «ποιοτική»

Πηγή: efsyn.gr

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ