Σαλάτα κινόα με μαριναρισμένες γαρίδες

18 Οκτωβρίου 2017

Υλικά (Για 4 άτομα)

Για τη μαρινάδα:

1/4 φλ. ελαιόλαδο,

3 φιλετάκια γαύρο μαριναρισμένο σε ελαιόλαδο ψιλοκομμένο,

2 κουταλιές κάπαρη (κουτρούβι),

1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι,

1/4 φλ χυμό λεμονιού,

1 κουταλιά ξύσμα λεμονιού,

10 μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένες,

1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη,

24 γαρίδες μεσαίου μεγέθους, καθαρισμένες.

Για την κινόα:

1 φλ. κινόα,

1 ώριμη αβοκάντο,

λίγο χυμό λεμονιού,

1 φλ. φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο,

2 κουταλιές φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο,

1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο,
αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο πυρίμαχο μπολ αναμιγνύετε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα, εκτός από τις γαρίδες. Βάζετε σε μια κατσαρόλα άφθονο νερό να βράσει. Μόλις κοχλάσει ρίχνετε μέσα τις γαρίδες και βράζετε για 30 δευτερόλεπτα με 1 λεπτό (ο χρόνος θα εξαρτηθεί από το μέγεθος των γαρίδων) μέχρι οι γαρίδες να αλλάξουν χρώμα και μόλις να ψηθούν. Μην τις παραβράσετε αλλιώς θα σκληρύνουν.

Τις βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τις ρίχνετε κατευθείαν στο μπολ με τη μαρινάδα. Ανακατεύετε καλά. Σκεπάστε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο να μαριναριστούν οι γαρίδες για 12-24 ώρες.

Βάζετε 1 λίτρο αλατισμένο νερό σε μια κατσαρόλα να βράσει. Ρίξετε μέσα την κινόα, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να βράσει για 15 λεπτά περίπου μέχρι η κινόα να είναι ψημένη αλλά όχι βαρυψημένη. Στραγγίζετε τη κινόα και την απλώνετε σε ένα ταψί ή πυρέξ για να κρυώσει και να σταματήσει να ψήνετε.

Συναρμολογείτε τη σαλάτα: Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμιγνύετε την κινόα με τις γαρίδες και τη μαρινάδα τους.

Κόβετε το αβοκάντο στη μέση και το περιχύνετε με λίγο χυμό λεμόνι για να μη μαυρίσει. Με ένα κουτάλι βγάζετε τη σάρκα του αβοκάντο και το προσθέτετε στο μπολ με τη κινόα. Προσθέτετε τον κόλιανδρο, δυόσμο και κρεμμυδάκι. Ανακατεύετε καλά και αλατοπιπερώνετε.

Σερβίρετε σε πιατέλα γαρνίροντας με φυλλαράκια δυόσμου και μαύρες ελιές.

Πηγή: xrysessyntages.com


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ