Ένα μήλο την ημέρα...

18 Οκτωβρίου 2017

Γράφει η Έμη Σακελλαρίου, Διαιολόγος - Διατροφολόγος

Το μήλο είναι φρούτο της οικογένειας των Ροδοειδών (Rosaceae). Ανθίζει την άνοιξη και τα φρούτα ωριμάζουν το φθινόπωρο. Στην Ελλάδα, οι γνωστότερες ποικιλίες είναι τα φιρίκια, τα ντελίσια, τα γκόλντεν, και τα ξινόμηλα.

Διατροφική αξία και οφέλη για την υγεία

Tο μήλο είναι πλούσιο σε βιταμίνες, διαιτητικές ίνες, μεταλλικά στοιχεία. Περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνη C, βιταμίνη A, φολικό οξύ, βιοτίνη, μηλικό οξύ. Τα 120γρ φρούτου αποδίδουν 60 θερμίδες.

Έχοντας πολύ λίγες θερμίδες είναι ιδανικό για ημερήσια κατανάλωση καθώς επίσης διατηρεί τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σταθερά.Mπορούμε να το καταναλώνουμε ως σνακ στο δεκατιανό ή το απογευματινό μας γεύμα.

To μήλο έχει άφθονη βιταμίνη C, η οποία βρίσκεται ακριβώς κάτω απο τη φλούδα του, καλό είναι λοιπόν να καταναλώνεται όπως είναι.

Περιέχει αδιάλυτες και διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες περιέχονται στην φλούδα του μήλου, και επιδρούν θετικά στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Επίσης, λόγω των διαλυτών φυτικών ινών επιβραδύνεται η διέλευση της τροφής από το λεπτό στο παχύ έντερο με αποτέλεσμα την καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών ουσιών.

Από την άλλη, η ύπαρξη αδιάλυτης φυτικής ίνας βοηθά στη ρύθμιση γαστρεντερικών δυσλειτουργιών (π.χ δυσκοιλιότητα, εγκοπωλμάτων, αιμορροΐδες και καρκίνο του παχέος εντέρου.

Η κερκετίνη, η οποία είναι πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που περιέχεται στο μήλο, φαίνεται να διαθέτει και προστατευτικές ιδιότητες ως προς τις καρδιαγγειακές παθήσεις (J Arg Food Chem, 2004).

Το Aμερικανικό Iνστιτούτο για την έρευνα για τον καρκίνο συνιστά να τρώνε πολλά φρούτα και λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των μήλων. Το αντιοξειδωτικό περιεχόμενο των μήλων κατατάσσεται μεταξύ των υψηλότερων για τα φρούτα και η έρευνα δείχνει ότι τα αντιοξειδωτικά συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου.

Ερευνες από τη Φινλανδία δείχνουν μια σχέση ανάμεσα στην τακτική κατανάλωση μήλων και τη μείωση του κινδύνου καρκίνου των πνευμόνων. Αρχικά υπάρχει μια αύξηση της αναπνευστικής ικανότητας (μείωση χρόνιας βρογχίτιδας, εμφυσήματος) και εν συνεχεία ένα προστατευτικό πλέγμα στον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.
Έχει προστατευτική δράση έναντι της ουλίτιδας έτσι επιδρά θετικά στην υγεία των δοντιών.

Συμβουλές σερβιρίσματος

Πλένουμε καλά το μήλο κάτω από τρεχούμενο νερό για την απομάκρυνση απο την επιφάνεια τυχόν εντομοκτόνων / μυκητοκτόνων. Είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε τα μήλα με την φλόυδα για να πάρουμε τα μέγιστα οφέλη για την υγεία μας.

Το τεμαχισμένο μήλο γίνεται καφέ με την εκθεσή του στον αέρα λόγω ενζυμικής αντίγρασης. Για να αποφύγουμε την αλλαγή χρώματος προρούμε να προσθέσουμε στο τεμαχισμένο μήλο λίγες σταγόνες λεμόνι.

Το μήλο μπορούμε να το καταναλώσουμε σαν φρούτο, σαν χυμό, πίτα, μαρμελάδα ή φρουτοσαλάτα.

Έμη Σακελλαρίου
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
τηλ:6939135360
emmiesakellariou@gmail.com


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ