Μους λεμονιού

20 Οκτωβρίου 2017

Υλικά (για 6-8 άτομα)

5 αβγά χωρισμένα,

1 ¼ φλ. ζάχαρη,

2-3 πράσινα (λάιμ) λεμόνια + 2 μεγάλα κίτρινα λεμόνια (ή όλα κίτρινα, αλλά τα πράσινα είναι πιο αρωματικά),

1 φακελάκι ζελατίνα σε σκόνη,

1 ¼ φλ. κρέμα γάλακτος,

Λίγο λάδι (ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο),

Επιπλέον σαντιγί, βατόμουρα και αλεσμένη ψίχα χαλεπιανών για γαρνίρισμα (προαιρετικά).

Εκτέλεση

Περνάτε από ψιλό τρίφτη τα λεμόνια και παίρνετε το ξύσμα. Πρέπει να έχετε 2 γεμάτα κουταλάκια. Ύστερα, τα στύβετε. Πρέπει να έχετε ¾ φλ. χυμό.

Ετοιμάζετε 6-8 ατομικά σκεύη (ραμεκέν): Κόβετε λωρίδες αντικολλητικής λαδόκολλας στο πλάτος περίπου του ύψους των ραμεκέν, τις διπλώνετε στη μέση, τις στερεώνετε γύρω-γύρω τους με λαστιχάκι και λαδώνετε ελαφρά την εσωτερική τους επιφάνεια. Βάζετε 3 κουταλιές νερό σε ένα μπολάκι, ραντίζετε μέσα τη ζελατίνα και την αφήνετε να μουλιάσει και να πιει το νερό της.

Χτυπάτε τους κρόκους με τη ζάχαρη για 3 τουλάχιστον λεπτά με το μίξερ, μέχρι να ξασπρίσουν και ανακατεύετε μέσα το ξύσμα των λεμονιών. Ζεσταίνετε σε ένα μπρίκι το χυμό μέχρι να κοχλάσει και το προσθέτετε λίγο-λίγο στο μίγμα των κρόκων, συνεχίζοντας το χτύπημα (όπως κάνουμε με το αβγολέμονο).

Βάζετε το μπολάκι της ζελατίνας σε ένα μεγαλύτερο με καυτό νερό, την ανακατεύετε να διαλυθεί και την προσθέτετε στο μίγμα. Το αδειάζετε σ' ένα μεγάλο μπολ και το βάζετε στο ψυγείο περίπου ½ ώρα.

Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί, αλλά όχι πολύ σφικτή. Όταν το μίγμα στο ψυγείο αρχίζει να πήζει στα πλευρά, το βγάζετε και την ενσωματώνετε μέσα, ανακατεύοντας απαλά και φέρνοντας υλικό από τον πάτο προς την επιφάνεια, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα και την ενσωματώνετε με τον ίδιο τρόπο στο μίγμα.

Το μοιράζετε στα ραμεκέν, τα βάζετε στο ψυγείο μέχρι να πήξει η μους. Αφαιρείτε προσεχτικά τις λωρίδες της λαδόκολλας και γαρνίρετε, αν θέλετε, τις μους με επιπλέον σαντιγί, βατόμουρα και αλεσμένη ψίχα χαλεπιανών.

Πηγή: xrysessyntages.com


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ