Εκρηκτική κατάσταση στην Ισπανία - Απορρίπτουν τις αποφάσεις της Μαδρίτης οι καταλανοί

22 Οκτωβρίου 2017

Στην Ισπανία είναι στραμμένο το ενδιαφέρον, καθώς η ήδη εκρηκτική κατάσταση μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης και Καταλονίας επιδεινώθηκε, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις.

Με έντονο τρόπο αντέδρασε η πολιτική ηγεσία της επαρχίας στη χθεσινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι ότι θα προχωρήσει στην παύση της καταλανικής κυβέρνησης και στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Μιλώντας σε περίπου 450.000 διαδηλωτές στη Βαρκελώνη, ο αυτονομιστής ηγέτης της περιοχής Κάρλες Πουτζντεμόν, έκανε λόγο για τις χειρότερες επιθέσεις από τη δικτατορία του Φράνκο κατά των θεσμών και του λαού της Καταλονίας, διαμηνύοντας ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί τα μέτρα που αποφασίστηκαν.

Η Μαδρίτη κινείται εκτός του κράτους δικαίου, πρόσθεσε, και ζήτησε τη σύγκληση της ολομέλειας του κοινοβουλίου, ενώ απευθυνόμενος στην ΕΕ, είπε πως αν οι θεμελιώδεις αξίες είναι σε κίνδυνο στην Καταλονία, τότε είναι και στην Ευρώπη. Αξιοσημείωτο είναι ωστόσο, ότι στην ομιλία του ο Πουτζντεμόν δεν ανέφερε ούτε μία φορά τη λέξη «ανεξαρτησία».

Σημειώνεται ότι για να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις του Μαριάνο Ραχόι, απομένει η έγκριση από τη Γερουσία της ενεργοποίησης του άρθρου 155 του Συντάγματος και η προκήρυξη εκλογών στην Καταλονία μέσα στους επόμενους 6 μήνες, θέματα για τα οποία ήδη υπάρχει η σύμφωνη γνώμη από τα κόμματα των Σοσιαλιστών και των Θιουδαδάνος.

Πηγή: ert.gr


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ