Θεόφιλος Σεχίδης: Ο «Xάνιμπαλ Λέκτερ» της Θάσου – Το αποτρόπαιο έγκλημα, η ζωή στη φυλακή, η περιουσία των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ και το τέλος

Ο Θεόφιλος Σεχίδης που σόκαρε την ελληνική κοινωνία με το έγκλημα που είχε διαπράξει σε ηλικία μόλις 24 χρονών βρέθηκε νεκρός σήμερα (Τρίτη) το πρωί στο Ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού.

Ο 46χρονος Θεόφιλος Σεχίδης είχε γίνει γνωστός ως ο μακελάρης της Θάσου όταν αποκαλύφθηκε τον Αύγουστο του 1996 ότι είχε σκοτώσει και τεμαχίσει όλη την οικογένειά του.

Πιθανότερη αιτία θανάτου είναι η ανακοπή καρδιάς. Όπως έγινε γνωστό αντιμετώπιζε σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Θεόφιλος Σεχίδης ήταν υπέρβαρος και την ώρα του μπάνιου, σήμερα το πρωί, παρουσίασε δυσκολία αναπνοής και μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο κρατουμένων, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Ο γνωστός και ως μακελάρης της Θάσου, που τον Αύγουστο του 1996 σε ηλικία 24 ετών σκότωσε και τεμάχισε όλη την οικογένειά του, το 2017 και μετά από 21 χρόνια εγκλεισμού είχε υποβάλει αίτηση αποφυλάκισης με βάση τον νόμο Παρασκευόπουλου, η οποία όμως είχε απορριφθεί.

 

sexidis-theofilos-tessera

Το χρονικό της δολοφονίας που έκανε τον γύρο του κόσμου

Η ιστορία του 24χρονου φοιτητή Νομικής από την Καβάλα Θεόφιλου Σεχίδη είχε κάνει τον γύρο του κόσμου. Ήταν Αύγουστος του 1996, όταν αποκαλύφθηκε ότι ο νεαρός είχε δολοφονήσει τον 55χρονο πατέρα του Δημήτρη, την 50χρονη μητέρα του Ελένη, την 32χρονη αδελφή του Ερμιόνη, την 75χρονη γιαγιά του Ερμιόνη και τον θείο του Βασίλη, 57 χρόνων.

Η πενταπλή δολοφονία είχε διαπραχθεί στις 19 και 20 Μαΐου 1996. Ο Σεχίδης δολοφόνησε τα μέλη της οικογένειάς του, στη συνέχεια τεμάχισε τα πτώματά τους, τα τοποθέτησε σε πλαστικές σακούλες και τα μετέφερε με το αυτοκίνητό του με φεριμπόουτ στην Καβάλα, όπου τα εξαφάνισε στο σκουπιδότοπο της Νέας Κάρβαλης. «Τους ξέκανα πριν με ξεκάνουν», είχε πει τότε στους αστυνομικούς. «Tους σκότωσα, γιατί δεν μου αποκάλυπταν ποια ήταν η πραγματική μου μητέρα», δήλωσε στο δικαστήριο, που τον καταδίκασε πέντε φορές ισόβια.

Κυνικός μέχρι την τελευταία στιγμή της ανάκρισης, εξέπληξε μέχρι και τους αστυνομικούς με την ψυχρότητα με την οποία αντιμετώπιζε όσα έκανε. “Τι ήταν η πέμπτη, αφού είχα σκοτώσει τους τέσσερις”, είχε πει για τη γιαγιά του.

sexidis-theofilos-ennia

Η συνέντευξη πριν την ετυμηγορία : «Ξέρω πολύ καλά (…) τι με περιμένει στη δίκη.»

 

Έξι μήνες αργότερα, τον Φεβρουάριο του 1997, κι ενώ εκκρεμούσε ακόμα η διεξαγωγή της δίκης του, ο Θεόφιλος Σεχίδης έδωσε μία ακόμα συνέντευξη στον δημοσιογράφο Κ. Ρόκκο για το περιοδικό «Max». Στην συνέντευξη αυτή, ο Σεχίδης αναφέρθηκε κυρίως στη ζωή του στη φυλακή, στον ρόλο των Μ.Μ.Ε. στην υπόθεσή του, στις σχέσεις του με τους συγγενείς και τους συγχωριανούς του, την επικείμενη δίκη του και πώς θα αντιμετώπιζε τη ζωή του αν το δικαστήριο τον αθώωνε:
«Έχω ηρεμήσει. Έχω μπει στην ατμόσφαιρα της φυλακής και περιμένω, πλέον, τη δίκη. Αν και τα αποτελέσματα, σχεδόν, τα γνωρίζω εκ των προτέρων. (…) Ξέρω πολύ καλά (…) τι με περιμένει στη δίκη. (…) Έχει γίνει πραγματογνωμοσύνη από δύο ψυχιάτρους. Οι προφορικές εξετάσεις έχουν τελειώσει, κάναμε δηλαδή κάτι συζητήσεις, έχω βγάλει και εγκεφαλογράφημα, αλλά δεν γνωρίζω ακόμη τα αποτελέσματα. Αυτά τα αποτελέσματα θα δοθούν στην εισαγγελία (…) και στη συνέχεια θα οριστεί η ημερομηνία της δίκης. Εγώ, βέβαια, το αποτέλεσμα το ξέρω. Εις θάνατον: αυτό περιμένω.

 

sexidis-theofilos
twitter/@presshub

Οι ημέρες κυλούσαν ήρεμα στη φυλακή

«(…) Η ημέρα μου στη φυλακή περνάει με λίγο διάβασμα, λίγη τηλεόραση (…). Φασαρίες δεν δημιουργούνται και δεν έχουμε προβλήματα. (…) Με τους άλλους κρατούμενους, οι σχέσεις μου είναι καλές. Δεν έχω κανένα πρόβλημα αν και στο κελί είμαστε πολλοί, δέκα άτομα. Ζήτησα ν’ αλλάξω θάλαμο, αλλά δεν μ’ αλλάζουν. Το θέμα είναι ότι δεν έχω πρόβλημα μ’ αυτούς. Θα ήθελα να ήμουν μόνος μου. Το ‘χω ζητήσει, αλλά μέχρι στιγμής δεν μου έχουν απαντήσει.»

«(…) Η φυλακή είναι χώρος τιμωρίας. Όμως έχω ηρεμήσει. Κι αν βρισκόμουνα μόνος σ’ ένα κελί, θα επέμενα να μείνω μέσα ακόμη κι αν ήθελαν να με βγάλουν έξω. Τόσο πολύ ευχαριστημένος θα ήμουνα, αλλά με την προϋπόθεση να ήμουνα μόνος.»

«(…) Δεν παίρνω εφημερίδα και δεν ξέρω τι γράφουν για μένα. Αλλά νομίζω πως ό,τι έχει γραφτεί μέχρι τώρα είναι εσφαλμένο. (…) Όλοι οι άλλοι μιλάνε από μόνοι τους, χωρίς να έχω μιλήσει εγώ μαζί τους. Ό,τι γράφουν είναι εσφαλμένο. Λένε για σατανισμούς, ότι έχω πετάξει στη θάλασσα τα πτώματα, ότι τα έχω πετάξει στο βουνό, γράφουν ό,τι θέλουν.»

Αυτός ο «τρόπος ζωής» που είχε μέσα στη φυλακή με τα χρόνια φαίνεται πως άλλαξε. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ο Χρόνος» του 2005 ο Θεόφιλος Σεχίδης: «είχε εκτίσει ένα μέρος της ποινής του στην Κομοτηνή, όπου ζητούσε πολύ επιλεκτικές τροφές, απέφευγε το κρέας, διάβαζε, άκουγε μόνο κλασική μουσική, ήταν ιδιόρρυθμος στην συμπεριφορά του και δεν επικοινωνούσε με πολλούς κρατουμένους.».

Στη συνέχεια αυτή του η συμπεριφορά άλλαξε σύμφωνα με το ρεπορτάζ: «Τώρα(σ.σ. 2005) έχει κλειστεί περισσότερο στον εαυτό του, έχει επιδοθεί με βουλιμία στο φαγητό, καπνίζει ακατάπαυστα ενώ μισούσε το τσιγάρο και αγγίζει τα 140 κιλά σε βάρος κι όσοι τον ξέρουν μιλούν για εμφανή ψυχογενή βουλιμία… (…) Κι ενώ τα πρώτα χρόνια στην φυλακή διάβαζε περιοδικά, εφημερίδες και βιβλία, τώρα δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για την ζωή και τον έξω κόσμο, δεν αυλίζεται στις φυλακές, δεν επικοινωνεί με κανένα. Παραμένει κλεισμένος στο κελί του με το βλέμμα καρφωμένο στο κενό. (…) Η περίπτωση του είναι σίγουρο ότι θα απασχολήσει την ιατρική υπηρεσία των φυλακών (…)».

Είναι αλήθεια ότι η υπόθεση του Θεόφιλου Σεχίδη, αλλά και η αμφιλεγόμενη προσωπικότητά του, απασχόλησαν διάφορα επιστημονικά πεδία στο πέρασμα των χρόνων.

 

sexidis-theofilos
twitter/@skaigr

Η δίκη και η απόσυρση της έφεσης από τον ίδιο

Με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του, ο Θεόφιλος Σεχίδης οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Καβάλας και του ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονίες κατά συρροή, οπλοφορία, οπλοχρησία και οπλοκατοχή, όπως επίσης και για περιύβριση νεκρού.

Παρόλο που ο Σεχίδης είχε υποβάλλει έφεση, στις 2 Ιουνίου 1998, την απέσυρε, δηλώνοντας: «Δεν θέλω να ταλαιπωρώ άδικα τη Δικαιοσύνη. Ήρθα απλά για να αποσύρω την έφεση που είχα κάνει. (…) Καταλαβαίνω τι σημαίνει αυτό. Φοιτητής Νομικής ήμουν. Ούτε καν ήθελα να ασκήσω έφεση, αλλά το έκανα κατόπιν επιμονής του δικηγόρου μου». Αυτό δήλωσε ο Θ. Σεχίδης στις 2 Ιουνίου 1998, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Θράκης (στην Κομοτηνή), όπου επρόκειτο να εκδικαστεί η υπόθεσή του σε δεύτερο βαθμό. «Δεν έχω τίποτα καινούργιο να παρουσιάσω στο δικαστήριο. Γνωρίζω πως δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο που να στηρίζει τον ισχυρισμό μου περί ανακλαστικής αμύνης. (…) Όταν υπάρχουν πέντε πτώματα από πίσω, τι ρόλο μπορεί να παίζει ο πρότερος έντιμος βίος. Ασφαλώς θα με ενδιέφερε να μειωθεί η ποινή. Αλίμονο. Αλλά, η υπόθεση είναι εσχάτως σοβαρή. Τι μπορεί να γίνουν οι πέντε φορές ισόβια; Είτε τρις, είτε δις ισόβια, μια ζωή στη φυλακή είναι πάλι».

sexidis-theofilos
twitter/@iefimerida

Η κληρονομιά των 800 εκατομμυρίων δραχμών και οι διεκδικητές

 

Μπορεί ο Θεόφιλος Σεχίδης να βρέθηκε στη φυλακή όμως οι… «παρτίδες» του με τη δικαιοσύνη δεν είχαν τελειώσει. Η περιουσία της οικογένειάς τους έπρεπε να διευθετηθεί.

Στις 19 Νοεμβρίου του ίδιου έτους, το Πενταμελές Εφετείο Θράκης στην Κομοτηνή, μετά από σχετική αίτηση που είχαν υποβάλει η Ελένη Σεχίδη και ο γιος της Θεόφιλος, αποφάσισε να μετατρέψει από καταδικαστική σε υποχρεωτική την πρωτόδικη απόφαση για καταβολή αποζημίωσης 100 εκατομμύρια δραχμές σε αυτούς, από τα περιουσιακά στοιχεία του Θεόφιλου Σεχίδη.

Πριν εισέλθει στην αίθουσα του δικαστηρίου, ο Σεχίδης αρκέστηκε να πει πως «το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών στοιχείων της οικογένειάς μου θα πρέπει να δοθεί στους φτωχούς συγγενείς των θυμάτων και όχι στη θεία του Ελένη και τον συνώνυμο εξάδελφό του Θεόφιλο Σεχίδη, γιατί αυτοί έχουν τα οικονομικά μέσα για να ζήσουν άνετα σε όλη την υπόλοιπη ζωή τους».

sexidis-theofilos
facebook/Θεόφιλος Σεχίδης

 

Τα δημοσιεύματα ήθελαν την περιουσία που είχε κληρονομήσει ο Θεόφιλος Σεχίδης να αγγίζει τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ (800 εκατομμύρια δραχμές). Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Καβάλας έκρινε στις 29 Ιανουαρίου 2001 ότι ο Θεόφιλος Σεχίδης ήταν ανάξιος να κληρονομήσει την περιουσία της οικογένειας. Μάλιστα έδινε το δικαίωμα στους κληρονόμους της οικογένειας (τον Γιάννη Σεχίδη, την κόρη του Αναστασία, την Ελένη Κασκαμανίδου και την κόρη της Αναστασία) να τα διεκδικήσουν με κληρονομητήριο.

 

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

 

Πέθανε ο «σφαγέας» της Θάσου, Θεόφιλος Σεχίδης

Άλεκ Μινασιάν: Ο οδηγός του λευκού βαν που σκόρπισε τον θάνατο στο Τορόντο- Οι υποψίες για τρομοκρατική επίθεση και τα βίντεο που συγκλονίζουν

Σχετικά άρθρα