Μαριναρισμένος σολωμός με καραμελωμένα κρεμμύδια και σαλάτα με σιτάρι

<p>Νόστιμη, υγιεινή, εύκολη και γρήγορη συνταγή. Δοκιμάστε την όλοι!</p>
<p><strong>Υλικά Συνταγής</strong></p>
<p><strong>Για τον σολωμό</strong></p>
<p>2 φιλέτα φρέσκο σολωμό χωρίς την πέτσα</p>
<p>λίγο πιπέρι</p>
<p>1/2 κ.γ. αλάτι</p>
<p>1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά</p>
<p>2 πρέζες πιπέρι καγιέν</p>
<p>1/2 κ.γ. σκόρδο σκόνη</p>
<p>1/2 κ.γ. αποξηραμένο κρεμμύδι</p>
<p>1 κ.γ. μουστάρδα</p>
<p>1 κ.γ. ζάχαρη μαύρη</p>
<p>4 κ.σ. Βαλσαμικό με μέλι</p>
<p>1 κ.σ. ελαιόλαδο</p>
<p>2 κ.σ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι</p>
<p>2 κ.σ. ξύδι Βαλσαμικό</p>
<p>1 κ.σ. Κρέμα Βαλσαμικό</p>
<p>2 κ.σ. ελαιόλαδο για το σοτάρισμα</p>
<p><strong>Για τη σαλάτα με σιτάρι</strong></p>
<p>1 φλ. σιτάρι (ή κινόα ή πλιγούρι ή ρύζι )</p>
<p>1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη</p>
<p>2-3 κ.σ. ελαιόλαδο</p>
<p>2 κ.σ. Βαλσάμικο με μέλι</p>
<p>2 κ.σ. Κρέμα Βαλσάμικο</p>
<p>1 μελιτζάνα κομμένη σε μικρά καρέ</p>
<p>1 τρυφερό κολοκύθι κομμένο σε μικρά καρέ</p>
<p>1 φλ. ντοματίνια μακρόστενα κομμένα στη μέση</p>
<p>1 μικρο αγγούρι τρυφερό κομμένο σε μικρά καρέ</p>
<p>από 2-3 κ.σ. φρέσκο βασιλικό</p>
<p>φρέσκο δυόσμο και μαϊντανό ψιλοκομμένα</p>
<p>λίγο ελαιόλαδο έξτρα</p>
<p>2-3 πρέζες μπούκοβο (προαιρετικό)</p>
<p>αλάτι</p>
<p>πιπέρι</p>
<p><strong>Εκτέλεση</strong></p>
<p><strong>Για το σολωμό</strong></p>
<p>Σε μπολ βάζουμε πιπέρι, αλάτι, πάπρικα, πιπέρι καγέν, σκόρδο αποξηραμένο, κρεμμύδι, μουστάρδα, ζάχαρη μαύρη, μπαλσάμικο με μέλι και 1 κουταλιά ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με κουτάλι το μείγμα.</p>
<p>Αλείφουμε ολόγυρα τα φιλέτα σολωμού. Τα βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να μαριναριστούν σε θερμοκρασία δωματίου για 20′.</p>
<p>Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 7-8′ να ροδίσει. Προσθέτουμε την κρέμα μπαλσάμικο και το ξύδι. Αφήνουμε 2-3′ να καραμελώσουν.</p>
<p>Ψήνουμε τα φιλέτα σε αντικολλητικό τηγάνι για περίπου 3-4′ από κάθε πλευρά. Σερβίρουμε στο πιάτο με τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Γαρνίρουμε με την γαρνιτούρα.</p>
<p><strong>Για τη σαλάτα με σιτάρι</strong></p>
<p>Μουλιάζουμε το σιτάρι για 15′ σε νερό. Το στραγγίζουμε. Το βάζουμε σε κατσαρόλα και το βράζουμε με λίγο αλάτι ή ζωμό για περίπου 25′ να μαλακώσει.</p>
<p>Το στραγγίζουμε. Το βάζουμε σε μπολ κι όσο είναι ζεστό προσθέτουμε λίγο λάδι, το σκόρδο, το ξύδι, την κρέμα μπαλσάμικο και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει και να μαριναριστεί.</p>
<p>Ψιλοκόβουμε τη μελιτζάνα και το κολοκύθι σε πολύ μικρά καρέ. Ζεσταίνουμε το λάδι σε τηγάνι και τα σοτάρουμε για 5-6 ´ ανακατεύοντας σε δυνατή φωτιά να μαλακώσουν. Αλατίζουμε.</p>
<p>Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τα ρίχνουμε στο μπολ με το σιτάρι. Προσθέτουμε το αγγούρι και τα ντοματίνια. Πασπαλίζουμε με τα βότανα. Ανακατεύουμε πολύ καλά. Ελέγχουμε την οξύτητα: χρειάζεται αρκετή οξύτητα γιατί τα υλικά είναι γλυκά. Επίσης το μπούκοβο δίνει ένταση και ταιριάζει πολύ με το σύνολο των γεύσεων.</p>
<p>Αν έχετε χρόνο αφήστε στο ψυγείο για 1 ώρα να μαριναριστεί γίνεται ακόμα πιο νόστιμη.</p>
<p>Πηγή: argiro.gr</p>

Σχετικά άρθρα