Υπέρταση: «Γιατί, ενώ προσέχω τη ζωή μου, έχω υψηλή πίεση»;

Γιατί έχω υψηλή πίεση, αφού προσέχω τη διατροφή μου και γυμνάζομαι; Επίσης, το βάρος μου είναι σταθερό και δεν είμαι παχύσαρκος.

Στο ερώτημά σας απαντά ο δρ. Αναστάσιος Γιακουμής, MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πέρα από την ηλικία, την παχυσαρκία, την καθιστική ζωή, την διατροφή πλούσια σε νατριούχο αλάτι και το στρες που συνευθύνονται μαζί με την κληρονομικότητα για την ανάπτυξη της συχνότατης πρωτοπαθούς, ή αλλιώς ιδιοπαθούς, αρτηριακής υπέρτασης υπάρχουν και άλλα αίτια που προκαλούν δευτεροπαθή υπέρταση.

Αυτά ενδεικτικά είναι η υπερλειτουργία του φλοιού ή του μυελού των επινεφριδίων, ο υπερ- ή υποθυρεοειδισμός, η ακρομεγαλία, η νεφρική και η νεφραγγειακή νόσος, η αποφρακτική ουροπάθεια, η υπερασβεστιαιμία, η στένωση του ισθμού της αορτής, η αποφρακτική υπνική άπνοια, διάφοροι νόσοι του συνδετικού ιστού και η κατάχρηση σε οινοπνευματώδη ποτά, μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και κάποιες ναρκωτικές ουσίες.

Μόνο αν αποκλειστούν αυτοί οι παράγοντες ανάπτυξης αναστρέψιμης αρτηριακής υπέρτασης με κατάλληλες παρακλινικές εξετάσεις μπορεί κανείς με ασφάλεια να χαρακτηρίσει την υπέρταση ιδιοπαθή.

Η ιδιοπαθής (ή αλλιώς πρωτοπαθής) αρτηριακή υπέρταση αποτελεί την πλειοψηφία των περιστατικών υπέρτασης σε ποσοστό που ανέρχεται στο 90% και είναι αυτή η μορφή υπέρτασης που απαιτεί φαρμακευτική αντιμετώπιση όταν δεν επαρκεί η διόρθωση του τρόπου και των συνηθειών ζωής.

Επομένως σας συνιστώ να επισκεφθείτε έναν παθολόγο ή καρδιολόγο προκειμένου να διερευνήσει την περίπτωσή σας κλινικά και παρακλινικά, και να αποκλείσει αρχικά το 10% των περιπτώσεων αρτηριακής υπέρτασης που οφείλονται σε δευτεροπαθή και ενίοτε αναστρέψιμη αιτιολογία. Προϋπόθεση όλων βέβαια είναι η εκτίμηση της αρτηριακής πίεσης να γίνεται σωστά, δηλαδή σε κατάσταση ηρεμίας με υδραργυρικό πιεσόμετρο στο ύψος του βραχίονα, ώστε να μην παρερμηνεύουμε τις μετρήσεις.

Δρ. Αναστάσιος Γιακουμής, MD, PhD

Ειδικός Παθολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Ιατρείο: Πανόρμου 40 & Οιτύλου, Αμπελόκηποι

Τηλ. 2130283064

www.synpraxis.eu

Σχετικά άρθρα