Διπλάσιος κίνδυνος για καρκίνο στα σκυλιά καπνιστών

Βλαβερό και για τα ζώα είναι το παθητικό κάπνισμα, σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής Υπηρεσίας Κατά του Καπνίσματος, η οποία υποστηρίζει ότι οι σκύλοι και οι γάτες με ιδιοκτήτες καπνιστές έχουν διπλάσιο κίνδυνο για καρκίνο, συγκριτικά με τα κατοικίδια μη καπνιστών.

Ειδικότερα, οι σκύλοι που εκτίθενται στον καπνό του τσιγάρου είναι πολύ πιθανότερο να αναπτύξουν καρκίνο των πνευμόνων και της μύτης, ενώ το παθητικό κάπνισμα επηρεάζει και τα μικρότερα κατοικίδια, όπως τα πτηνά, τα οποία είναι εξαιρετικά ευαίσθητα.

Επιπλέον, προηγούμενη έρευνα του πανεπιστημίου Tufts στη Βοστώνη είχε δείξει ότι οι γάτες καπνιστών έχουν διπλάσιες πιθανότητες για λέμφωμα, έναν σοβαρό τύπο καρκίνου του αίματος και του ανοσοποιητικού συστήματος, που αρχικά θεωρείτο ότι οφειλόταν αποκλειστικά σε ιό.

Μάλιστα όταν οι γάτες γλείφονται για να καθαριστούν, καταπίνουν μολυσμένη σκόνη, στάχτη και νικοτίνη που έχει εγκλωβιστεί στο τρίχωμά τους. Φυσικά πάντα υπάρχει ο κίνδυνος το ζώο να φάει κατά λάθος ένα τσιγάρο και να δηλητηριαστεί, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.

Επισημαίνεται πάντως ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία η νούμερο ένα απειλή για τα κατοικίδια δεν είναι το παθητικό κάπνισμα αλλά η παχυσαρκία, που οφείλεται στην έλλειψη άσκησης και συνδέεται με καρκίνο, διαβήτη, αρθρίτιδα και νεφρική ανεπάρκεια.

ΠΗΓΗ: econews.gr

Σχετικά άρθρα