Karl Lagerfeld: Ο «αυτοκράτορας» της μόδας που ζούσε κόντρα σε κάθε στερεότυπο – Η στήριξη της μητέρας του, ο οίκος Chanel και η ομοφυλοφιλία

«Έφυγε» σήμερα Τρίτη 19 Φεβρουαρίου ο σχεδιαστής μόδας Καρλ Λάγκερφελντ σε ηλικία 85 ετών στο Παρίσι. Το τελευταίο διάστημα ο εκκεντρικός Karl Lagerfeld ταλαιπωρούνταν από προβλήματα υγείας. Μάλιστα για πρώτη φορά δεν παρευρέθηκε σε σόου στο Παρίσι από το 1983 που είχε αναλάβει τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του οίκου Chanel. Η εταιρεία είχε πει πως ήταν πολύ κουρασμένος.

Ο «Αυτοκράτορας της μόδας», όπως τον χαρακτηρίζουν, ήταν απρόβλεπτος, προκλητικός και είχε απασχολήσει πολλές φορές την κοινή γνώμη για τις απόψεις του και τις επιλογές του. Κάθε του έμπνευση την αποτύπωνε στο μπλοκάκι που είχε δίπλα στο κρεβάτι. Αγαπούσε την κόκα κόλα και στις επιθυμίες του ήταν να ζήσει μέχρι τα 120 για να δει τον κόσμο να εξελίσσεται. Δεν τα κατάφερε και άσχημα αφού έφυγε πλήρης ημερών στα 86 του χρόνια.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Karl Lagerfeld (@karlagerfeld) στις

Ο Καρλ Λάγκερφελντ ήταν ένας από τους πιο χαρισματικούς σχεδιαστές στην ιστορία της μόδας και εξαιρετικός φωτογράφος. Ένας αληθινός καλλιτέχνης, που ζούσε κόντρα σε κάθε στερεότυπο, με προσωπικό στιλ που ξεχωρίζει.

Ποιος ήταν όμως ο εκκεντρικός σχεδιαστής μόδας, με τα χαρακτηριστικά λευκά μαλλιά, τα μαύρα γυαλιά ηλίου και τους ψηλούς λευκούς γιακάδες που είχε για πηγή έμπνευσής του μια…γάτα;

karl-lagerfeld-2

Η μητέρα του τον ενθάρρυνε να φύγει από τη γενέτειρά του

Ο Καρλ Ότο Λάγκερφελντ γεννήθηκε στο Αμβούργο της Γερμανίας. Η ημερομηνία γέννησης του αποτελεί ένα μεγάλο μυστήριο καθώς ο ίδιος πάντα δήλωνε νεότερος από την ηλικία του και επέμενε στη δήλωση του πως κανείς δεν γνώριζε την πραγματική ημερομηνία. Το 2008 η εφημερίδα Bild am Sonntag δημοσίευσε τα επίσημα έγγραφα της βάφτισης του καθώς επίσης και συνεντεύξεις από την δασκάλα του και κάποιου συμμαθητή του, τα οποία όλα επιβεβαιώνουν πώς η μεγάλη αυτή μορφή της μόδας γεννήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου του 1933.

Ο Λάγκερφελντ έχει ακόμα δύο αδέρφια, την Martha Christiane «Christel» που είναι δύο χρόνια μεγαλύτερη του και την Thea επίσης μεγαλύτερη από τον πρώτο γάμο του πατέρα του. Η μητέρα του,Elisabeth Bahlmann, πίστευε πολύ στο ταλέντο του και τον παρότρυνε συνεχώς να εγκαταλείψει τη γενέτειρά του, και του επαναλάμβανε ότι το μόνο που θα πετύχαινε εκεί θα ήταν να γίνει δάσκαλος ζωγραφικής. «Δεν διένυσα εννέα μήνες εγκυμοσύνης για κάτι τέτοιο» του έλεγε χαρακτηριστικά.

karl-lagerfeld

Η καριέρα του ξεκίνησε από έναν διαγωνισμό σχεδίου κοστουμιών

Η επιτυχία δεν ήρθε ούτε γρήγορα ούτε εύκολα στον ταλαντούχο κύριο Λάγκερφελντ. Ο Καρλ βούτηξε γρήγορα στα βαθιά νερά της υψηλής ραπτικής. Τα πρώτα του βήματα ξεκινούν με ένα διαγωνισμό σχεδίου κοστουμιών, η νίκη του οποίου του έδωσε μια θέση δίπλα στον Πιερ Μπαλμέν!

8 χρόνια αργότερα, το 1963, σχεδιάζει για τον ιταλικό οίκο μόδας Tiziani.

Το 1964 ξεκινά η συνεργασία του και με τον γαλλικό οίκο μόδα Chloé, για τον οποίο σχεδιάζει αρχικά μερικά μόνο κομμάτια, για να καταλήξει εν τέλει να σχεδιάσει ολόκληρη συλλογή.

Οι δημιουργίες έχουν αρχίσει να τραβούν τη προσοχή του απαιτητικού χώρου της μόδας και οι συνεργασίες με μεγάλους οίκους και εταιρίες διαδέχονται η μία την άλλη.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη KARL LAGERFELD (@karllagerfeld) στις

Η μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του έρχεται το 1983 όταν αναλαμβάνει τον τομέα υψηλής ραπτικής στον οίκο Chanel και μάλιστα στην πορεία του κατάφερε να γίνει ο επικεφαλής σχεδιαστής και καλλιτεχνικός διευθυντής του γαλλικού οίκου.

Μπορεί η φιλοσοφία του να διέφερε κατά πολύ από της Coco, η ψυχή του όμως ταυτίστηκε με το όραμα της Chanel και έφερε τεράστια εισπρακτική επιτυχία στον οίκο υψηλής ραπτικής, οι πωλήσεις του οποίου αγγίζουν τα 5 εκατ. δολάρια σε ετήσια βάση.

Η μεγάλη του επιτυχία, όπως δηλώνει ο ίδιος, οφείλεται στο γεγονός πως ό,τι δημιουργεί βασίζεται στα δικά του προσωπικά όνειρα και θέλω και ποτέ στων άλλων.

karl-lagerfeld-4

Γιατί του άρεσε να δουλεύει μόνο με γυναίκες

Δουλεύει αποκλειστικά με νέους ανθρώπους, και θέλει να έχει στο πλευρό του νέα και όμορφα πρόσωπα και κυρίως γυναίκες. Χαρακτηριστικά και με αφοπλιστική ειλικρίνεια είχε δηλώσει ότι μισεί να βλέπει την ασχήμια και πως αποφεύγει τη συνεργασία με τους άνδρες: «Εκτός από έναν βοηθό μου, δουλεύω αποκλειστικά με γυναίκες. Μόνο προβλήματα είχα όταν συνεργαζόμουν με άνδρες. Γίνονταν εγωκεντρικοί και έλεγαν στον εαυτό τους ότι αφού μπορώ να το κάνω εγώ, μπορούν και εκείνοι. Πολλοί άνδρες και αγόρια πίστεψαν ότι είναι πιο χαρισματικοί από εμένα αλλά τελικά απέτυχαν. Με τις γυναίκες δεν έχω τέτοιο πρόβλημα»

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Karl Lagerfeld (@karlagerfeld) στις

Το μότο του «Κάιζερ της μόδας» ήταν πάντα «Μια μικρή αίσθηση του χιούμορ και λίγη ασέβεια. Αυτά χρειάζεται ένας θρύλος για να επιβιώσει»

karl-lagerfeld-3

Τα καυστικά του σχόλια πολλές φορές προκαλούσαν αντιδράσεις

Ένας τόσο εκκεντρικός καλλιτέχνης, όμως, όπως ο Λάγκερφελντ δεν μπορεί παρά να προκαλεί και αρνητικά την κοινή γνώμη. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η χρήση γούνας στις κολεξιόν του, η οποία τον έβαλε στο στόχαστρο της PETA το 2001 καθώς και η δήλωση του σχετικά με την Αντέλ το 2012 ότι είναι «λίγο πιο παχουλή» από ότι θα έπρεπε, η οποία εξόργισε τους Βρετανούς και ο ίδιος τότε προέβη σε δήλωση συγγνώμης.

Δεν σταμάτησε όμως εκεί, την ίδια χρονιά μιλώντας για την «ρομαντική ομορφιά» της Κέιτ Μίντελτον δεν παρέλειψε να προσβάλει, σκόπιμα ή μη, την αδερφή της, Πίπα Μίντλετον λέγοντας «Δεν μου αρέσει βέβαια το πρόσωπο της αδελφής της. Θα έπρεπε να δείχνει μόνο την πλάτη της», ενώ χαρακτήρισε το χτένισμα της πρώην πρώτης κυρίας της Αμερικής, για τα 17α γενέθλια της κόρης της, «κακή ιδέα» που κάνει τη Μισέλ Ομπάμα να μοιάζει με «παρουσιάστρια ειδήσεων».

Όλες οι ιστορικές, καυστικές και ενίοτε προσβλητικές ρήσεις του μεγάλου σχεδιαστή βρίσκονται συγκεντρωμένες σε ένα συνεργατικό βιβλίο με τίτλο «The World According to Karl”. Τα κείμενα του βιβλίου φέρουν την υπογραφή τριών Γάλλων συγγραφέων (Σαντρίν Γκουλμπενκιάν, Ζαν Κριστόφ Ναπιάς και Πατρίκ Μοριές), οι οποίοι συγκέντρωσαν και κατέγραψαν τα καλύτερα αποφθέγματα του Γερμανού μόδιστρου από διάφορες συνεντεύξεις του, ενώ την εικονογράφηση ανέλαβε ο Σαρλ Αμελίν.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη KARL LAGERFELD (@karllagerfeld) στις

 

Δεν έκρυψε ποτέ την ομοφυλοφιλία του

Έχοντας αποφασίσει να χτίσει την ζωή του κόντρα σε κάθε στερεότυπο δεν έκρυψε ποτέ την ομοφυλοφιλία του και διατηρούσε για 19 χρονιά προσωπικό δεσμό με τον Ζακ ντε Μπασιέ, έως το θάνατο του τελευταίου, στα 1989. Η οικογένεια του ήταν δίπλα του και σε αυτό και μάλιστα ο ίδιος θυμάται όταν στα 11 χρόνια του ρώτησε για πρώτη φορά τη μητέρα του σχετικά με την ομοφυλοφιλία εκείνη του απάντησε:« Δεν είναι κάτι το σημαντικό. Είναι σαν το χρώμα των μαλλιών, κάποιοι είναι ξανθοί και κάποιοι άλλοι μελαχρινοί».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Karl Lagerfeld (@karlagerfeld) στις

Ο Yves Saint Laurent και ο τσακωμός τους για τα μάτια ενός άντρα!

Με τον Yves Saint Laurent γνωρίστηκε στα πρώτα βήματα της καριέρας του όταν ακόμη ήταν φοιτητές. Σε ένα διαγωνισμό νέων ταλέντων της μόδας καταφέρνουν να ξεχωρίσουν και οι δυο, ο Καρλ για ένα πανωφόρι και ο Yves για ένα φόρεμα.

Ωστόσο θα γίνουν αντίζηλοι όχι λόγω του επαγγελματικού τους ανταγωνισμού αλλά γιατί ο Jacques de Bascher, o τότε σύντροφος του Κάρλ Λάγκερφελντ γίνεται εραστής του Yves Saint Laurent!

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Choupette Lagerfeld (@choupettesdiary) στις

Ποια ήταν η πηγή έμπνευσής του

Η μεγάλη του αγάπη ήταν η γάτα του Choupette, η οποία αποτελούσε σύμφωνα με δηλώσεις του βασική πηγή έμπνευσής του και τη συναντάμε σε πολλές φωτογραφίες του, αλλά και σε επιδείξεις μόδας.

Ο ιδιόρρυθμος δημιουργός κρύβεται πίσω από τα μαύρα γυαλιά του, τα οποία δεν αποχωρίζεται ποτέ και τα χαρακτηρίζει ως την προσωπική του “μπούργκα” απέναντι στον ανδρικό πληθυσμό.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη KARL LAGERFELD (@karllagerfeld) στις

 

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον τεράστιο ταλέντο που είχε το οποίο, αντί να ξεθωριάζει με την πάροδο των χρόνων, κατάφερνε να αναπροσαρμόζεται και εντάσσεται περίτεχνα στο μοντέρνο με εντυπωσιακό τρόπο. Αυτό αποδεικνύουν και οι συνεργασίες των τελευταίων χρόνων, όπως αυτή με τη Vans που απευθυνόταν κυρίως σε νεανικό κοινό.

Ο Καρλ Λάγκερφελντ ήταν ίσως από τις πιο παρεξηγημένες φυσιογνωμίες της παγκόσμιας μόδας, που δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο.

 

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πέθανε σε ηλικία 85 ετών ο διάσημος σχεδιαστής μόδας Καρλ Λάγκερφελντ

Η Βιρζινί Βιάρ αναλαμβάνει τον οίκο Chanel μετά τον θάνατο του Lagerfeld

Νίκος Κούλης: Ο κοσμηματοποιός που προτίμησε η Σκάρλετ Γιόχανσον στα Emmy- Οι διάσημες που έχουν φορέσει τα κομμάτια του και πώς κατέκτησε την ξένη αγορά

Σχετικά άρθρα