Πώς να επιλέξω τη σωστή baby-sitter για το παιδί μου;

Έγινες πρόσφατα μανούλα αλλά δεν παύεις να είσαι μια εργαζόμενη γυναίκα που σε λίγο καιρό θα πρέπει να επιστρέψεις στη δουλειά σου. Έχεις φυσικά τη βοήθεια των γονιών σου αλλά κι αυτοί δεν μπορούν να κάνουν τα πάντα… Τι να κάνεις; Θα χρειαστεί να βρεις μια baby-sitter είτε για αρκετές ώρες (όταν για παράδειγμα είσαι στη δουλειά) είτε για λιγότερες (αν θες ένα βράδυ να βγεις με το σύντροφό σου).Πώς επιλέγεις τη σωστή baby sitter και πώς εμπιστεύεσαι το παιδί σου σε ένα ξένο άνθρωπο; Δύσκολο αλλά όχι ανέφικτο… Και χρειάζεται οργάνωση, παρακολούθηση και ενδέχεται να μη βρεις λύση με την πρώτη.

Πώς να βρεις τη σωστή baby-sitter;

Πάρε συστάσεις από φίλους και γνωστούς.

Ιδανικά αν έχεις καμιά φίλη παιδαγωγό για παράδειγμα, θα μπορούσες να την… αγγαρέψεις ή να της προτείνεις να αναλάβει το παιδί σου αν είναι διαθέσιμη. Αν δεν έχεις φίλους να σε βοηθήσουν, όλο και κάποιος από το στενό σου κύκλο, θα έχει γνωστούς που θα μπορούσαν να σου συστήσουν κάποια κοπέλα. Φυσικά αν το παιδί σου είναι πολύ μωρό ακόμα και θέλει άλλαγμα, προσοχή στο τάισμα κλπ, πρέπει να πάρεις πιο ειδικές συστάσεις διότι δεν είναι αυτονόητα για μια κοπέλα που προσέχει παιδιά…

Τσέκαρέ την στην αρχή!

Πέστης να έρθει ενώ είσαι εσύ στο σπίτι για να δεις πώς τα πάει με το παιδί σου, πώς δουλεύει, πώς κινείται στο χώρο…

Βάλε κανόνες, οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει

Ιδανικά δώσε γραπτώς τους… κανόνες που πρέπει να ακολουθεί σχετικά με το πρόγραμμα του παιδιού, το φαγητό του, τα παιχνίδια του, τον ύπνο του… Έλεγξε αν τα εφαρμόζει προτού αφήσεις το παιδί σου μαζί της.

Αφού βρεις baby-sitter

  • Όρισε μια δοκιμαστική περίοδο λίγων ορών για να γίνει και ομαλά η μετάβαση για το παιδί σου. Σε αυτό το δοκιμαστικό διάστημα, θα ζητάς αναλυτική αναφορά για τα πάντα, μέχρι να δεις αν όλα μπορούν να κυλήσουν ομαλά για το παιδί σου.
  • Δώστης όλα τα τηλέφωνα που πρέπει να έχει, όπου κι αν βρίσκεσαι (κινητά δικά σου και του συζύγου σου, τηλέφωνα εργασίας…)
  • Ζητήσε της πλήρη αναφορά για το πώς κύλησε η μέρα (ή η βραδιά) και τι προβλήματα αντιμετώπισε με το παιδί. Συζήτησε μαζί της και δώστης τις κατευθύνσεις που χρειάζεται για να περνάει καλά το παιδί σου και να αισθάνεσαι ασφάλεια που της το αφήνεις!

Νίκη Κοσκινά
Με πληροφορίες από naitreetgrandir.fr

Σχετικά άρθρα