Αιματηρή επίθεση σε σχολείο

Επτά μαθητές, δύο δάσκαλοι και δύο αντάρτες σκοτώθηκαν χθες όταν άνδρες που φέρονται να ήταν μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον ενός δημόσιου δευτεροβάθμιου σχολείου στη βορειοδυτική πόλη Νταματούρου, στην πολιτεία Γιόμπε της Νιγηρίας, ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας.

Οργανώσεις όπως η Μπόκο Χαράμ και η Ανσάρου, που εκτιμάται πως συνδέεται με την αλ Κάιντα, θεωρούνται πλέον ο σημαντικότερος κίνδυνος για την ασφάλεια στη Νιγηρία, την μεγαλύτερης πετρελαιοεξαγωγική χώρα της Αφρικής και δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η χθεσινή επίθεση εγείρει φόβους ότι -όπως είχε συμβεί και σε προηγούμενες τέτοιες περιπτώσεις- η εκκαθαριστική επιχείρηση που εξαπέλυσαν τα κυβερνητικά στρατεύματα απλά ώθησε τους αντάρτες να κρυφτούν ή να περάσουν τα σύνορα με το Νίγηρα, το Τσαντ και το Καμερούν για να αναδιπλωθούν και να ετοιμαστούν για να εξαπολύσουν νέες επιθέσεις.

Η Μπόκο Χαράμ έχει επιτεθεί επανειλημμένα σε σχολεία στο παρελθόν. Ο στρατός λέει ότι στην διάρκεια της επιχείρησης που έχει εξαπολύσει μετά την κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης από τον πρόεδρο Γκούντλακ Τζόναθαν τον περασμένο μήνα έχουν καταστραφεί βάσεις-κλειδιά των ισλαμιστών μαχητών κι έχουν συλληφθεί πάνω από 150 φερόμενοι ως αντάρτες.

Πάνω από 6.000 πρόσφυγες, κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, έχουν αναγκαστεί να προσφύγουν στον γειτονικό Νίγηρα εξαιτίας της εξελισσόμενης αυτής επιχείρησης, ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες την περασμένη εβδομάδα.

Σχετικά άρθρα