ΔΕΝ θες γάλα; Να οι εναλλακτικές σου...

20 Νοεμβρίου 2017

Αναμφίβολα, το φρέσκο γάλα (αγελαδινό, κατσικίσιο ή πρόβειο) περιέχει πολλά θρεπτικά στοιχεία και συστατικά, που είναι απολύτως απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού σου.

Επειδή, όμως, είναι πολύ πιθανό να ανήκεις κι εσύ στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν αντέχουν με τίποτα τη γεύση του, διάβασε παρακάτω με ποιους τρόπους μπορείς να αναπληρώσεις τα διατροφικά οφέλη του γάλακτος.

Γενικότερα, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει παρατηρηθεί μια στροφή στο γάλα που μπορεί να προέρχεται από άλλες πηγές, πιο φυτικές, που έχουν πιο ουδέτερη γεύση. Τέτοια περίπτωση είναι το γάλα που προκύπτει από φυσικά συστατικά, 100% βιολογκά, και βασίζεται σε σόγια ή ρύζι, βρώμη, αμύγδαλα και φουντούκια. Το γάλα αυτό δεν περιέχει λακτόζη και τη ζάχαρη που υπάρχει στο αγελαδινό, κυρίως, γάλα και η οποία δεν διασπάται πλήρως κατά την επεξεργασία του. Πάντως, καλό θα είναι, όταν τα επιλέγεις, να ελέγχεις τις αναλογίες του ασβεστίου, οι οποίες θα πρέπει να είναι κοντά στα 100 mg/100 ml.

Μια άλλη εναλλακτική λύση είναι και το γιαούρτι. Παραγώμενα με την προσθήκη δύο βακτηριων (του θερμόφιλου στρεπτόκοκκου και του γαλακτικού βάκιλλου), τα φυσικά γιαούρτια έχουν μια υφή λιγότερο ή περισσότερο κρεμώδη, ανάλογα την περιεκτικότητά τους σε λιπαρά, χαμηλά επίπεδα λακτόζης (που μετατρέπεται σε γαλακτικό οξύ χάρη στα βακτηρίδια), αλλά είναι εξίσου «πλούσια» σε ασβέστιο και πρωτεΐνη με το γάλα. Σημειώνεται ότι απαιτούνται δύο κεσεδάκια γιαούρτι για να καλύψουν τα οφέλη 250 ml γάλακτος. Εάν προσέχεις το βάρος σου, επίλεξε αυτά που δεν έχουν ζάχαρη ή περιέχουν φρούτα.

Επιπλέον, το μαγειρεμένο τυρί (όπως το Έμενταλ) είναι ένα «ορυχείο» ασβεστίου, πρωτεϊνών αλλά και λιπιδίων (ουσιαστικά κορεσμένων λιπών). Μία μερίδα 30 g παρέχει τόσο ασβέστιο, όσο ένα κύπελλο γάλακτος (300 mg ασβεστίου). Τα «άψητα» τυριά είναι, επίσης, πολύ… ενδιαφέροντα (210 mg ασβεστίου ανά μερίδα), όπως και το «μπλε» τυρί (195 mg ασβεστίου ανά μερίδα). Επίσης, τα επεξεργασμένα τυριά πρέπει, επίσης, να περιλαμβάνονται σε ένα μενού.

Το μόνο μειονέκτημα του τυριού, γενικά, είναι η μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος και αλάτι. Αυτό σημαίνει ότι 30 γραμμάρια την ημέρα είναι αρκετά.

Επιπροσθέτως, για όσους δεν αγαπούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η τακτική κατανάλωση οσπρίων είναι ευεργετική. Φασόλια, ρεβίθια, λευκά φασόλια, κόκκινα φασόλια παρέχουν μια καλή ποσότητα ασβεστίου (30 έως 150 mg / 100 g). Παράληλλα, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

Άλλες εναλλακτικές πηγές ασβεστίου είναι τα αμύγδαλα (268 mg ασβεστίου ανά 100 g), οι σπόροι Chia (631 mg ανά 100 g), τα φουντούκια (116 mg ανά 100 g), τα καρύδια κ.ά. Επίσης, άλλη μια πολύ καλή λύση είναι τα αποξηραμένα φρούτα (σύκα και βερίκοκα), τα οποία είναι, επίσης, πλούσια σε ασβέστιο, περιέχοντας από 170 mg έως 70 mg ανά 100 g.

Τέλος, οι ειδικοι συστήνουν ως πηγές ασβεστίου κάποια μεταλλικά νερά, αλλά και ψάρια, όπως σαρδέλες και σκουμπριά.

Δ. Μ.
Με πληροφορίες από www.e-sante.fr


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ