Θρόμβωση: Κινδυνεύεις κι εσύ από τον «ύπουλο εχθρό»;

Όταν αναφερόμαστε στη θρόμβωση μιλάμε για μια πολύ σοβαρή κατάσταση, η οποία μπορεί να προκαλέσει είτε εγκεφαλικό επεισόδιο είτε καρδιακή προσβολή ή ακόμα και εισροή του αίματος στους πνεύμονες, στην περίπτωση της φλεβικής θρόμβωσης, με τραγικές συνέπειες.

thromvosi

Ποιες είναι, όμως, οι κατηγορίες των γυναικών εκείνων που έχουν αυξημένες πιθανότητες να πάθουν θρόμβωση;.

1. Οι παχύσαρκες

gynaika zygaria paxysarkia

Οι ειδικοι συμφωνούν ότι εφόσον ανήκεις στην κατηγορία αυτή έχεις αυξημένες πιθανότητες να πάθεις θρόμβωση. Όσο περισσότερα τα περιττά κιλά, σε σχέση με το κανονικό σου βάρος, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος που διατρέχεις. Αυτό συμβαίνει, διότι είναι δυσκολότερο για το αίμα να κυκλοφορήσει, καθώς βρίσκεσαι περισσότερη ώρα σε ακινησία, λόγω του υπερβολικού βάρους. Ως γνωστόν, η κυκλοφορία του αίματος εξαρτάται από την κίνηση του σώματος.

2. Οι καπνίστριες

Μια από τις πολλές δυσάρεστες συνέπειες του καπνίσματος είναι και η αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης θρόμβωσης. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι το τσιγάρο κάνει κακό μόνο στους πνεύμονες, όμως αυτό δεν ισχύει καθώς μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά και στα αιμοφόρα αγγεία, βλάπτοντας την «επένδυσή» τους με αποτέλεσμα να κολλάνε μεταξύ τους. Δεν είναι τυχαίο ότι το τσιγάρο ευθύνεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό για καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.</p>

3. Οι έγκυες

Στην περίπτωση αυτή, επίσης οι πιθανότητες είναι σχετικά αυξημένες για δύο βασικούς λόγους: Πρώτον, λόγω των αυξημένων επιπέδων των ορμονών που συγκεντρώνονται στο αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και δεύτερον, λόγω του εμβρύου που με το πέρασμα των μηνών μεγαλώνει σε μέγεθος, διακόπτοντας την ροή του αίματος.

4. Όσες παίρνουν αντισυλληπτικά

Η λήψη αντισυλληπτικών ή οιστρογόνων είναι επίσης σημαντικός παράγοντας για την πιθανή εκδήλωση θρόμβωσης. Ειδικά στην περίπτωση των αντισυλληπτικών, οι πιθανότητες αυτές μπορεί να αυξηθούν ακόμα και κατά 3 ή 4 φορές, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Δ. Μ.

Με πληροφορίες από www.womenshealthmag.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Θρόμβωση: Ποια συμπτώματα μαρτυρούν ότι κινδυνεύεις!

Γυναίκα και εγκεφαλικό επεισόδιο: 4 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο!

 

Σχετικά άρθρα