Τι φανερώνουν τα ψέματα του παιδιού;

22 Νοεμβρίου 2017

Όπως οι περισσότεροι γονείς γνωρίζουν καλά, τα παιδιά μπορούν να λένε ψέματα όλη την ώρα! Γιατί το κάνουν αυτό; Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα μικρά αρέσκονται στα ψέματα ακριβώς για τους ίδιους λόγους με τους ενηλίκους: είτε για να αποφύγουν κάτι δυσάρεστο (π.χ. όταν έχουν κάνει ζημιά), είτε για να ξεφύγουν από κάποια ευθύνη ή για να ενισχύσουν την αυτο-εικόνα τους.

Τι φανερώνουν όμως στην πραγματικότητα τα ψέματα του παιδιού;

Παλιότερη έρευνα του 2010, είχε δείξει ότι όσο καλύτερος... ψεύτης είναι το παιδί σας, τόσο περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας έχει σαν ενήλικας. Η έρευνα που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Έρευνας του Παιδιού στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο υπέδειξε ότι οι ικανότητες που απαιτούνται για ένα πειστικό ψέμα, όπως η γρήγορη σκέψη και η ικανότητας χρήσης πληροφοριών για ίδιον όφελος υποδεικνύουν έναν άκρως λειτουργικό εγκέφαλο. Κι από όσο μικρότερη ηλικία ένα παιδί εμφανίζει αυτές τις δεξιότητες, τόσο πιο ανεπτυγμένος είναι ο εγκέφαλός του.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα περισσότερα παιδιά λένε ψεματάκια. Συγκεκριμένα, το 90% των τετράχρονων εμφανίστηκε να μην είναι και τόσο ειλικρινές... Η πραγματική ένδειξη «επιτυχίας», όμως, είναι πόσο καλά ένα παιδί ψεύδεται και από ποια ηλικία.

Οι ερευνητές δήλωσαν πως οι γονείς δε χρειάζεται να ανησυχούν εάν το παιδί είναι «Πινόκιο», καθώς -όπως εξήγησαν- τα παιδικά ψέματα είναι περισσότερο ένα σημάδι ευφυΐας παρά έκφραση χαμηλού ήθους. Επιπλέον, δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι τα ψέματα θα συνεχιστούν όσο αυτό μεγαλώνει.


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στο Ιράν
Τα νέα της ημέρας
Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στο Ιράν