Ντράγκι: Έτοιμη να δράσει η ΕΚΤ

Την ετοιμότητά του να δράσει επανέλαβε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mάριο Ντράγκι συμπληρώνοντας μάλιστα πως με την σταθεροποίηση της οικονομίας τα επιτόκια μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό εργαλείο.

Μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε η κεντρική τράπεζα του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι υπάρχουν αρκετά μέτρα που θα μπορούσε να αναπτύξει η ΕΚΤ εφόσον κριθεί απαραίτητο λέγοντας ότι η ευρωτράπεζα είναι “έτοιμη να δράσει”.

“Η νομισματική πολιτική έχει ανακτήσει τη δυνατότητα καθοδήγησης που είχε χάσει σε μεγάλα μέρη της ευρωζώνης στα μέσα του 2012. Αυτή είναι μία σημαντική θετική εξέλιξη” δήλωσε ο κ. Draghi όπως μεταδίδει το Reuters και συμπλήρωσε: “Δεν νομίζω ότι υπάρχει ουσιώδης δυσκολία στη δυνατότητά μας να αποδώσουμε τον στόχο μας για σταθερότητα τιμών με το χαμηλό επίπεδο των επιτοκίων”.

“Υπάρχει σειρά άλλων μέτρων – η κανονική συμβατική επιτοκιακή πολιτική και τα αντισυμβατικά μέτρα – που μπορούμε να αναπτύξουμε και που θα αναπτύξουμε εάν οι συνθήκες το επιβάλουν” ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ και κατέληξε: “Θα δούμε με ανοιχτό μυαλό αυτά τα μέτρα που είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικά στο θεσμικό μας σχεδιασμό και που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία μας”.

Ο ίδιος εκτιμά πως η ευρωζώνη “βρίσκεται ακόμη σε φάση προσαρμογής”. “Την επόμενη περίοδο θα παρακολουθήσουμε στενά όλες τις νέες πληροφορίες για τις οικονομικές και νομισματικές εξελίξεις και είμαστε έτοιμοι να δράσουμε εάν χρειαστεί.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Σχετικά άρθρα