Ειρήνη Μελισσαροπούλου: Ο εφιάλτης ξεκίνησε με έναν τυχαίο έλεγχο στο αεροδρόμιο και έληξε με την ανέλπιστη αθώωσή της

Το βίντεο με τη σύλληψη της στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ έγινε viral, προκαλώντας σοκ όχι μόνο στους συγγενείς και τους φίλους της αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η είδηση πώς μία 19χρονη Ελληνίδα συνελήφθη για διακίνηση μεγαλοποσότητας κοκαΐνης έσκασε σαν βόμβα, ενώ όλοι στην ιδιαίτερη της πατρίδα, τη Μυτιλήνη, μιλούσαν για ένα ήσυχο κορίτσι που έφυγε από το νησί του για να σπουδάσει και να κυνηγήσει τα όνειρα του.
Ήταν 20 Νοεμβρίου 2017 όταν το 19χρονο τότε μοντέλο πιάστηκε στο διεθνές αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ έχοντας στην κατοχή της 2,6 κιλά κοκαΐνης.

Μετά τη σύλληψη της από την κινεζική αστυνομία, τα σενάρια για το μέλλον της ήταν το λιγότερο δυσοίωνα. Οι συγγενείς, ο δικηγόρος της αλλά και η ίδια ήταν προετοιμασμένοι για το χειρότερο μέχρι τη πριν από λίγες ώρες, όποτε εκδόθηκε η αθωωτική απόφαση για την Ειρήνη Μελισσαροπούλου.

Πιάνοντας το νήμα της ιστορίας από την αρχή θα βρούμε την Ειρήνη να ξεκινά από τη Λέσβο, παρέα με έναν φίλο της, για την πρωτεύουσα της Αιθιοπίας Αντίς Αμπέμπα. Αφού διέμειναν εκεί για δύο μέρες, συνέχισε μόνη της το ταξίδι προς το Χονγκ Κονγκ. Μετά τη σύλληψη της, η ίδια ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε πώς βρέθηκαν τα ναρκωτικά στις αποσκευές της. Οι κινεζικές αρχές αμφισβήτησαν τους ισχυρισμούς της, αρνείται να ορίσει εγγύηση και έτσι η Ειρήνη βρίσκεται έγκλειστη σε μία από τις σκληρότερες φυλακές του κόσμου.

Πηγή: Facebook

Σύμφωνα με τα shanghaiist.com και South China Morning Post, η 19χρονη Ελληνίδα ήταν η τέταρτη γυναίκα επισκέπτης που συνελήφθη εκείνη εβδομάδα στο αεροδρόμιο, προσπαθώντας να περάσει παράνομα κοκαΐνη στη χώρα, όπως ανακοίνωσε το τελωνείο του Χονγκ Κονγκ. Συγκεκριμένα, μια 19χρονη έφτασε από την Αιθιοπία, μια 52χρονη από το Περού μέσω Ολλανδίας και μια 24χρονη έφτασε από την Τανζανία μέσω Αιθιοπίας. Μάλιστα, υποστηρίχθηκε ότι ίσως υπήρχε σχέση μεταξύ των 4 γυναικών.

Ποια ήταν η ζωή της Ειρήνης μέχρι τη σύλληψή της

Η Ειρήνη Μελισσαροπούλου γεννήθηκε στη Μυτιλήνη. Ο πατέρας της είναι αστυνομικός και σύμφωνα με την ιστοσελίδα lesvosnews πρόκειται για έναν άνθρωπο που ξεχώριζε για την εντιμότητά του.

Στην ιδιαίτερη πατρίδα της, όλοι μιλούσαν για ένα ήσυχο κορίτσι, που δεν έβγαινε, δεν έπινε, και που ήταν «κλειστή» γενικότερα. Μόνο κάπνιζε και από όσο μπορεί να γνωρίζει ο περίγυρος της δεν είχε καμία σχέση με ναρκωτικά μέχρι σήμερα.

melissaropoulou
Πηγή: Facebook

Όπως ανέφεραν οι συγγενείς πρόκειται για ένα καλλιεργημένο κορίτσι, που από μικρή έκανε μαθήματα γερμανικών, γαλλικών και πιάνου.

Σε ηλικία 19 ετών αποφάσισε να αφήσει πίσω τη μικρή κοινωνία της Μυτιλήνης για να κυνηγήσει τα όνειρα της. Γι’ αυτό το λόγο πήγε για σπουδές στην Καλαμάτα, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με το μόντελινγκ, χωρίς να καταφέρει να ξεχωρίσει στον χώρο.

Ο διαγωνισμός «World Star»

Φίλοι της Ειρήνης ανέφεραν πως η ίδια τους είχε μιλήσει για κάποιο ταξιδιωτικό διαγωνισμό τον οποίο είχε κερδίσει με το όνομα «World Star» και θα ταξίδευε τον κόσμο. Μετά τη σύλληψή της εκφράστηκαν πολλές αμφιβολίες για την ύπαρξη του διαγωνισμού, και αποκαλύφθηκε ότι η 19χρονη κοπέλα γνώρισε κάποιον συγκεκριμένο άνδρα και από τότε ξεκίνησαν τα ταξίδια της ανά τον κόσμο. Από την άλλη πλευρά, δημοσιεύματα μιλούν για αγγελίες παγίδα που έχουν απώτερο σκοπό να εμπλέξουν νεαρά κορίτσια σε κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών.
Η σχέση της με στρατιωτικό

Η νεαρή ήδη πριν την αποχώρηση της από το νησί διατηρούσε σχέση με έναν στρατιωτικό. Για την σχέση της αυτή μάλιστα είχε έρθει σε ρήξη με την οικογένεια της και είχε φύγει από το σπίτι της. Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση εκείνος είχε μιλήσει για ένα ήσυχο κορίτσι που δεν του είχε δώσει ποτέ δικαιώματα ότι μπορεί να είναι μπλεγμένη σε τέτοιες υποθέσεις.

Τα αινιγματικά post λίγες μέρες πριν τη σύλληψή της

Λίγες μέρες πριν τη σύλληψη της η Ειρήνη έκανε κάποια αινιγματικά ποσταρίσματα στην προσωπική της σελίδα.
«Επιλέγω να είμαι ευτυχισμένη. Όχι γιατί όλα γύρω μου είναι καλά, @ρχ@δ@ είναι. Επιλέγω την ευτυχία γιατί η ζωή διάολε είναι πολύ μικρή για να χωρέσει η μιζέρια» έγραφε η φωτογραφία που είχε «ανεβάσει».

Μάλιστα, και σε παλαιότερη ανάρτηση της έγραφε πως «η ζωή είναι μικρή και για αυτό πρέπει να την απολαμβάνουμε».

melissaropoulou 2
Πηγή: Facebook

Η οικογένεια της 19χρονης

Η οικογένεια της Ειρήνης στάθηκε από τη πρώτη στιγμή στο πλευρό της. Ο πατέρας της δεν μπορούσε να πιστέψει πως η δική του η κόρη κατέληξε «βαποράκι» και εκτιμούσε ότι το παιδί του έχει πέσει θύμα μαφιόζων εμπόρων ναρκωτικών, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν το όνειρό της να κάνει καριέρα στο μόντελινγκ.

Σε δηλώσεις του στο protothema.gr δήλωνε: «Είμαστε στο απόλυτο σκοτάδι. Ακόμα δεν έχω μιλήσει με το παιδί μου. Μάθαμε την είδηση από το διαδίκτυο. Σήμερα το μεσημέρι κάναμε κάποιες επαφές με το προξενείο και περιμένουμε απαντήσεις. Τους τελευταίους δύο μήνες, κινούνταν μεταξύ Αθήνας και Καλαμάτας καθώς έψαχνε το κατάλληλο ιδιωτικό ΙΕΚ για να γραφτεί. Πραγματικά δεν γνωρίζαμε τίποτα! Έκανα σε πρώτη φάση κάποιες επαφές μέσω αστυνομίας, όμως δεν έχω καταφέρει ακόμα να μιλήσω με το παιδί μου».

Συγγενής της νεαρής κοπέλας αναφέρει σχετικά: «Την παραμύθιασαν, το πιο απλό πράγμα. Το πιο εύκολο πράγμα είναι να παραμυθιάσουν κάποιον, ειδικά ένα κορίτσι 19 χρονών»

Ο τυχαίος έλεγχος που της άλλαξε τη ζωή

Φτάνοντας εκείνη τη Δευτέρα στο Χονγκ Κονγ οι αρχές σε τυχαίο έλεγχο, που έκαναν, εντόπισαν στο σακίδιό της 2,6 κιλά κοκαΐνης σε ειδικά διαμορφωμένες θήκες. Η αξία της μεταφερόμενης κοκαΐνης υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 300.000 δολάρια!

Ο τελικός προορισμός των ναρκωτικών δεν έγινε γνωστός, ωστόσο πληροφορίες των ΜΜΕ της Κίνας, επικαλούμενες πηγές των διωκτικών αρχών ανέφεραν: «Πιστεύουμε ότι τα κατασχεθέντα ναρκωτικά ήταν για τοπική κατανάλωση. Προφανώς, οι έμποροι ναρκωτικών προσπάθησαν να εφοδιαστούν εν όψει των εορτών που πλησιάζουν».

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Κίνας, όσοι συλλαμβάνονται για κατοχή ή μεταφορά ναρκωτικών μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι ακόμη και με ισόβια, ενώ όσοι πιαστούν να είναι χρήστες οδηγούνται υποχρεωτικά σε δημόσια κλινική απεξάρτησης.

melissaropoulou 1
Πηγή: Facebook

Λίγες ελπίδες έδινε ο δικηγόρος της

Όπως ανέφερε τότε ο δικηγόρος της Ειρήνης, Σάκης Κεχαγιόγλου, επρόκειτο για μια εξαιρετικά δύσκολη περίπτωση, αν αναλογιστεί κανείς τόσο την ποσότητα των ναρκωτικών όσο και τον τρόπο της σύλληψης και συμπλήρωνε ότι κάποιο ή κάποια άτομα από την Ελλάδα την ενέπλεξαν στο σχέδιο διακίνησης της τεράστιας ποσότητας κοκαΐνης.

«Από τη Μυτιλήνη, όπου έφυγε στις 31 Αυγούστου για την Καλαμάτα για να παρακολουθήσει μαθήματα σε ΙΕΚ, ξαφνικά τη βλέπουν με κουκούλα στο αεροδρόμιο και με χειροπέδες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κεχαγιόγλου και συμπλήρωνε: «Αυτό το παιδί δεν μπορούσε από μόνο το να δημιουργήσει ξαφνικά όλο αυτό το δίκτυο και να καταλήξει με 2,5 κιλά κοκαΐνης στην τσάντα της. Η πρώτη ενέργειά μου θα είναι να ζητήσω την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και να διαπιστώσω με ποιον είχε επικοινωνία».

Το στοιχείο που την έσωσε

Το αποδεικτικό στοιχείο που έσωσε την Ειρήνη είναι ότι δεν βρέθηκαν δακτυλικά της αποτυπώματα στο πακέτο των ναρκωτικών. Αυτή η ανατροπή της τελευταίας στιγμής ήταν καταλυτική για την ομόφωνη αθώωση του μοντέλου από το ένορκο κινεζικό δικαστήριο, που ομολογουμένως δεν περίμενε κανείς.

Το μοντέλο και οι γονείς της ξέσπασαν σε λυγμούς στο άκουσμα της απόφασης των ενόρκων. Η 21χρονη αφέθηκε αμέσως ελεύθερη για να επιστρέψει στην Ελλάδα.

«Για όλα φταίει ο φίλος μου»

Η Ειρήνη έχει κατονομάσει τον άνθρωπο, που όπως υποστηρίζει της έδωσε τα ναρκωτικά. «Για όλα φταίει ο φίλος μου από τη Μυτιλήνη, ρουμανικής καταγωγής. Εκείνος ο Π… μου πρότεινε να πάμε στην Αντίς Αμπέμπα και μετά στο Χονγκ Κονγκ. Μου έταξε καριέρα στο μόντελινγκ. Μου έβγαλε τα εισιτήρια. Μου έδωσε το σάκο με τα ναρκωτικά», είπε η ίδια.

Ωστόσο, ο φίλος της μιλώντας στο Star channel αρνήθηκε τα πάντα: «Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Από τη στιγμή που η Ειρήνη είχε φτάσει στην Αντίς Αμπέμπα είχε φύγει μαζί με τον φίλο της. Καμία σχέση με εμάς. Λόγω της οικονομικής κρίσης που είχα περάσει και εγώ δεν υπήρχε τέτοια περίπτωση να μπορώ να σηκώσω δύο άτομα τρία τέσσερα. Μου είχε πει ότι το αγόρι της είναι από εκεί και της έταξε να πάνε μαζί ένα ταξίδι. Και αφού θα πήγαινα εγώ να της έκανα παρέα να μην φοβόταν στο αεροδρόμιο στο ταξίδι. Μου είχε υποσχεθεί ότι εκεί θα την περίμενε και θα είναι εντάξει. Δεν υπήρχε περίπτωση να πάω στο Χονγκ Κονγκ μαζί της».

Οι πρώτες φωτογραφίες μετά την αποφυλάκιση της

Η Ειρήνη Μελισσαροπούλου στις πρώτες φωτογραφίες της μετά την αθώωσή της απεικονίζεται να χαμογελά πλατιά και να χάνεται στην αγκαλιά της μητέρας της, κρατώντας στο χέρι της την πλαστική σακούλα με τα προσωπικά της αντικείμενα και τα χαρτιά της.

kechagioglou melissaropoulou
Πηγή: Twitter @chiconucleus

 

Διαβάστε σχετικά γράμμα:

Χονγκ Κονγκ: Αθώο έκρινε το δικαστήριο το μοντέλο για την κοκαΐνη

Χονγκ Κονγκ: Νομική εκπροσώπηση εξασφάλισε το μοντέλο με την κοκαΐνη

Εφιάλτης χωρίς τέλος για το μοντέλο που κρατείται στις φυλακές του Χονγκ Κονγκ

Σχετικά άρθρα