Συγκρατημένη αισιοδοξία μετά την εκλογή Ροχανί

θετικά στοιχεία βλέπει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα στην εκλογή του ιρανού προέδρου Χάσαν Ροχανί, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά αποκλείει το ενδεχόμενο άρσης των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το δημόσιο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS.

“Πιστεύω ότι αυτό εκφράζει τη βούληση του ιρανικού λαού να προχωρήσει προς μία άλλη κατεύθυνση… Υπάρχει μία σαφής επιθυμία για συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα κατά θετικότερο τρόπο”, είπε κατά τη συνέντευξη η οποία μαγνητοσκοπήθηκε στον Λευκό Οίκο λίγο πριν από την αναχώρηση του αμερικανού προέδρου για τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 8 (G8) στη Βόρεια Ιρλανδία.

“Ο κ. Ροχανί, που κέρδισε τις εκλογές, έκανε γνωστή, νομίζω, την επιθυμία του για τροποποίηση της προσέγγισης που έχει το Ιράν απέναντι σε πολλά διεθνή θέματα…Θεωρώ ότι είναι δυνατόν οι Ιρανοί να αποφασίσουν να αποδεχθούν την πρότασή μας ώστε να διαμορφώσουμε μία περισσότερο σοβαρή και ουσιαστική σχέση “, πρόσθεσε.

Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G8, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι, μετά την εκλογή του Χάσαν Ροχανί, οι ΗΠΑ και η Ρωσία είναι “συγκρατημένα αισιόδοξες” ως προς τις προοπτικές προόδου του διαλόγου για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Οι διαπραγματεύσεις με την Ομάδα 5+1 (Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία) βρίσκονται εδώ και χρόνια σε αδιέξοδο εξαιτίας της απαίτησης για τη διακοπή της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου από την Τεχεράνη.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης του συνέντευξης Τύπου μετά την εκλογή του, ο πρόεδρος Ροχανί, που θα αναλάβει τα καθήκοντά του τον Αύγουστο, απέκλεισε το ενδεχόμενο της διακοπής της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου, ωστόσο υποσχέθηκε περισσότερη “διαφάνεια” ως προς τις δραστηριότητες αυτές.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Μπαράκ Ομπάμα απέκλεισε από την πλευρά του κάθε ενδεχόμενο χαλάρωσης των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης. “Οι κυρώσεις που έχουμε εφαρμόσει- για παράδειγμα οι οικονομικές κυρώσεις, οι σκληρότερες που έχουν ποτέ εφαρμοσθεί κατά του Ιράν- δεν θα αρθούν αν δεν υπάρξουν σημαντικά μέτρα που θα δείξουν στη διεθνή κοινότητα ότι το Ιράν δεν επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα”, προειδοποίησε.

Σχετικά άρθρα