G8: «Όχι» στην καταβολή λύτρων σε περιπτώσεις απαγωγών

Οι ηγέτες της Ομάδας των Οκτώ (G8) διακήρυξαν σήμερα την άρνησή τους να πληρώνουν λύτρα σε περιπτώσεις απαγωγών υπηκόων τους από “τρομοκράτες”, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που συνεδριάζουν στο Λοχ Ερν, στη Βόρεια Ιρλανδία, καλούν επίσης τις εταιρείες να αρνούνται να καταβάλλουν λύτρα, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Η Βρετανία, η οποία έχει τη φήμη ότι ουδέποτε πλήρωσε λύτρα για υπηκόους της που είχαν συλληφθεί όμηροι, επέμενε ότι οι εταίροι της στη G8 θα πρέπει να δεσμευθούν στο θέμα αυτό.

Σύμφωνα με βρετανικές πηγές, η “βιομηχανία” των απαγωγών ομήρων απέφερε περίπου 70 εκατ. δολάρια στο σύνολο του δικτύου Αλ Κάιντα στη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών. Η Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (AQMI) συγκέντρωσε περίπου 33 εκατ. ευρώ τα τρία τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.

Καμιά χώρα δεν παραδέχεται δημοσίως ότι πληρώνει λύτρα σε απαγωγείς ομήρων, όμως ορισμένες, όπως η Ιταλία, θεωρούνται λιγότερο αδιάλλακτες στον κανόνα αυτό. Η Γαλλία, η οποία έχει τουλάχιστον 7 πολίτες της ομήρους στην Αφρική, τάχθηκε επισήμως με το βρετανικό δόγμα μετά την εκλογή του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, το Μάιο του 2012.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα