Συμψηφισμό οφειλών του ΕΟΠΥΥ και ιατρικών αμοιβών ζητά ο ΙΣΑ

Ο Ιατρικός Σύλλογος σε επιστολή του προς το υπουργείο Οικονομικών πρότεινε συμψηφισμό των οφειλόμενων ιατρικών αμοιβών ΕΟΠΥΥ και λοιπών ασφαλιστικών ταμείων, με πάσης φύσεως οφειλές των ιατρών προς το Δημόσιο όπως φόρους εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές.

Αναλυτικά στην επιστολή αναφέρει:

Το Δ.Σ. του ΙΣΑ επανέρχεται στο χρόνιο αίτημα του για συμψηφισμό των οφειλόμενων ιατρικών αμοιβών ΕΟΠΥΥ και λοιπών ασφαλιστικών ταμείων, με πάσης φύσεως οφειλές των ιατρών προς το Δημόσιο, ενόψει αφενός της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας, αφετέρου της παρατεταμένης αδυναμίας του ΕΟΠΥΥ να ανταποκριθεί στην καταβολή των οφειλομένων ιατρικών αμοιβών.

Επισημαίνουμε ότι για μία ακόμα φορά οι ιατροί και οι ιατρικές εταιρείες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, παρά το γεγονός ότι δεν τους έχουν καταβληθεί τα οφειλόμενα από τον ΕΟΠΥΥ, θα κληθούν να φορολογηθούν για όσες τουλάχιστον εκ των αμοιβών τους έχουν εκδώσει ΑΠΥ, χωρίς καν να βεβαιώνεται από οποιαδήποτε έγγραφο η παρακράτηση φόρου, η οποία βεβαίως δεν έχει πραγματοποιηθεί. Με τον τρόπο αυτό η φορολόγησή τους θα είναι υπέρμετρη και δυσανάλογη των πραγματικών εσόδων τους εντός του 2012.

Σημειωτέον ότι, ο ΕΟΠΥΥ έχει σταματήσει την καταβολή των ιατρικών αμοιβών στους συμβεβλημένους ιατρούς του από τον Δεκέμβριο του έτους 2012, ενώ εξακολουθεί να οφείλει ποσοστό 10% επί των αμοιβών μέχρι και το Νοέμβριο του 2012, και φυσικά όλες τις οφειλόμενες αμοιβές από τον ΟΠΑΔ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Ειδικά δε ως προς τις παλαιότερες οφειλόμενες αμοιβές τονίζουμε ότι οι ιατροί κλήθηκαν και υπέβαλαν ηλεκτρονικά στo e-dapy ειδικές καταστάσεις για τις οφειλόμενες αμοιβές και ως εκ τούτου αυτές είναι ήδη καταχωρημένες και γνωστές, μη απαιτουμένης ειδικής διαδικασίας εκκαθάρισης.

Για το λόγο αυτό, ο ΙΣΑ ζητάει να επανεξετάσετε το αίτημα του για νομοθετική ρύθμιση, βάσει της οποίας θα καταστεί δυνατός συμψηφισμός των οφειλομένων από τον ΕΟΠΥΥ αμοιβών με το φόρο εισοδήματος που θα κληθούν οι ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί και οι ιατρικές εταιρείες να καταβάλουν για το έτος 2013, καθώς και φόρους προγενέστερων ετών που τυχόν οφείλονται, και παρακαλούμε όπως εξαντλήσετε κάθε δυνατότητα για την αποδοχή του.

Σχετικά άρθρα