Απευθείας συνομιλίες ΗΠΑ-Ταλιμπάν για το Αφγανιστάν

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν σήμερα ότι αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Πολιτειών θα έχει συνάντηση με τους Ταλιμπάν την επόμενη εβδομάδα στην Ντόχα, αλλά προειδοποίησαν ότι η διαδικασία θα είναι μακρόχρονη.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναμένεται να επιμείνει οι Ταλιμπάν να διαρρήξουν τις σχέσεις τους με την Αλ Κάιντα, να τερματίσουν τη βία και να αποδεχτούν το αφγανικό Σύνταγμα, το οποίο προβλέπει την προστασία των γυναικών και των μειονοτήτων, πάντα κατά τις ίδιες πηγές που πρόσκεινται στην αμερικανική κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξήρε τον πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι για το θαρραλέο, όπως είπε, βήμα που έκανε να επιδιώξει συνομιλίες με τους Ταλιμπάν, πάντως πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει πως η διαδικασία θα είναι εύκολη ή ταχεία.

Ο Ομπάμα είπε ότι η ειρηνευτική διαδικασία είναι ο μόνος δρόμος προς την ειρήνη στο Αφγανιστάν και πρόσθεσε ότι οι Ταλιμπάν θα πρέπει να αποκηρύξουν κάθε δεσμό με την Αλ Κάιντα.

Οι ΗΠΑ έχουν δίκιο που επιδιώκουν την έναρξη συνομιλιών με τους Ταλιμπάν, αν και η διαδικασία αυτή θα είναι δύσκολη, σχολίασε από την δική του πλευρά ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον από το Ένισκιλεν της Βόρειας Ιρλανδίας, όπου διεξάγεται η σύνοδος κορυφής της Ομάδας των Οκτώ (G8).

Ο στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, επικεφαλής των δυνάμεων των ΗΠΑ και του NATO στο Αφγανιστάν, αμφισβήτησε εξάλλου το εάν και κατά πόσον οι αντάρτες του δικτύου Χακάνι θα συναινέσουν στην ειρηνευτική διαδικασία και το ενδεχόμενο να συναφθεί μια συμφωνία ειρήνης. “Όσα έχω δει από μέρους του δικτύου Χακάνι δεν με αφήνουν να πιστέψω ότι μπορεί να συμφιλιωθούν

Σχετικά άρθρα