Κρασί κατά την εγκυμοσύνη;

Ένα ποτηράκι κρασί την ημέρα δεν βλάπτει ούτε το έμβρυο ούτε την ανάπτυξή του, υποστηρίζει νέα αμφιλεγόμενη μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ.

Σε δοκιμές που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες σχετικά με την ικανότητα ισορροπίας 7.000 παιδιών, φάνηκε ότι εκείνα των οποίων η μητέρα ακολουθούσε ήπια κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είχαν τελικά καλύτερες επιδόσεις συγκριτικά με τα υπόλοιπα.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι το κοινωνικό-οικονομικό status των μητέρων ενδεχομένως να επηρεάζει τις καθημερινές τους συνήθειες, καθώς οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας με καλύτερη οικονομική κατάσταση και μόρφωση, τείνουν να καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε σχέση με άλλες.

Τα νέα ευρήματα των ειδικών έρχονται σε αντίθεση με τις επίσημες οδηγίες γύρω από την κατανάλωση αλκοόλ στην εγκυμοσύνη, οι οποίες κάνουν λόγο για μόλις ένα ποτήρι κρασί την εβδομάδα.

Η μελέτη

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές αξιολόγησαν την ισορροπία 7.000 παιδιών ηλικίας 10 ετών βάζοντάς τους μια σειρά από δοκιμασίες (περπάτημα επάνω σε μια γραμμή, στατική ισορροπία, ισορροπία στο ένα πόδι με τα μάτια κλειστά κ.ά.) συνολικής διάρκειας 20 λεπτών.

Το 70% των μητέρων των παιδιών (οι οποίες είχαν παρακολουθηθεί κατά την 18η εβδομάδα της εγκυμοσύνης τους και κατά τον 47ο μήνα μετά τον τοκετό) δεν είχαν καταναλώσει καθόλου αλκοόλ κατά τη διάρκεια της κύησης. Μια στις τέσσερις μητέρες, είτε ακολουθούσε χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ (περίπου ένα ποτηράκι την εβδομάδα), είτε ήπια (περίπου τρία με επτά ποτηράκια την εβδομάδα).

Περίπου μια στις 20 έπινε περισσότερο και μια στις επτά ακολουθούσε ευκαιριακή άμετρη κατανάλωση αλκοόλ (περίπου τέσσερα ή περισσότερα ποτήρια τη φορά).

Τέσσερα χρόνια μετά την εγκυμοσύνη, περίπου το 28% των γυναικών δεν έπινε καθόλου αλκοόλ και περίπου το 50% ακολουθούσε ήπια κατανάλωση.

Σε γενικές γραμμές, φάνηκε ότι, οι γυναίκες που έπιναν περισσότερο αλλά δεν ακολουθούσαν ευκαιριακή άμετρη κατανάλωση αλκοόλ, ήταν μεγαλύτερης ηλικίας και είχαν καλύτερο κοινωνικο-οικονομικό status. Αντίθετα, οι γυναίκες που κατανάλωναν άμετρα αλκοόλ ήταν μικρότερης ηλικίας και λιγότερο εύπορες.

Ο ρόλος του πατέρα

Περισσότερο από το 50% των πατέρων δήλωσε ότι έπινε ένα ή περισσότερα ποτήρια αλκοόλ την εβδομάδα ενόσω η σύζυγος ήταν έγκυος. Ένας στους πέντε δήλωσε ότι έπινε ένα ή περισσότερα ποτηράκια την ημέρα.

Όπως φάνηκε από την αξιολόγηση των παιδιών και τις πληροφορίες που συνέλεξαν οι ερευνητές από τους γονείς, η υψηλότερη κατανάλωση αλκοόλ πριν και μετά την εγκυμοσύνη, όπως και η υψηλότερη κατανάλωση αλκοόλ του πατέρα κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης της συντρόφου του, σχετίζονταν με καλύτερες επιδόσεις των παιδιών, ιδιαίτερα στη στατική ισορροπία.

Ακόμα, οι επιστήμονες δεν εντόπισαν οποιονδήποτε συσχετισμό ανάμεσα στη γενετική προδιάθεση για χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ και την ικανότητα ισορροπίας.

“Η χαμηλή ως ήπια κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν φάνηκε να επηρεάζει τη μετέπειτα ικανότητα ισορροπίας του παιδιού

Σχετικά άρθρα