Εορταστικό ωράριο: Πότε ξεκινάει, πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα

14 Δεκεμβρίου 2017

Με όπλο προωθητικές ενέργειες αλλά και προσφορές σε συγκεκριμένα είδη, οι έμποροι ξεκινούν από την Παρασκευή το εορταστικό ωράριο.

Φέτος τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά για τις τρεις επόμενες Κυριακές στις 17, 24 και 31 Δεκεμβρίου.

Τις δύο πρώτες Κυριακές, το προτεινόμενο από τον Εμπορικό Σύλλογο της Αθήνας ωράριο προβλέπει λειτουργία από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα και την τελευταία, που είναι παραμονή Πρωτοχρονιάς, από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

Τα μαγαζιά θα είναι κλειστά στις 25 και 26 Δεκεμβρίου, την Πρωτοχρονιά, αλλά και στις 2 του μήνα.

Δείτε το προτεινόμενο από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, για την περίοδο των Χριστουγέννων 2017.

Ο Σύλλογος προτείνει την Τρίτη, 2 Ιανουαρίου 2018, όπως παραδοσιακά και εθιμικά γίνεται, τα καταστήματα λιανικού εμπορίου να παραμείνουν κλειστά.

Οι στόχοι των εμπόρων

Στο διάστημα των εορτών των Χριστουγέννων το εμπόριο παραδοσιακά πραγματοποιεί το μεγαλύτερο μέρος του ετήσιου τζίρου του. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ (ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ) ο τζίρος τον φετινό Δεκέμβριο φαίνεται ότι διαμορφώνεται σε επίπεδα χαμηλότερα των 4 δισ. ευρώ, που ήταν ο φετινός στόχος, έναντι 4,1 δισ. το 2016 και 6,43 δισ. το 2015.

Η οικονομική κρίση έχει δείξει για τα καλά τα δόντια της όλα αυτά τα χρόνια αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι το 2008 ο τζίρος των γιορτών ξεπερνούσε τα 20 δισ. ευρώ. Από τα Χριστούγεννα του 2009, τα τελευταία δηλαδή πριν η χώρα μπει στα Μνημόνια, ο τζίρος στο εμπόριο έχει υποχωρήσει κατά 75%. Για τις εμπορικές επιχειρήσεις στο σύνολό τους, προβληματίζουν τα χαμηλά εισοδήματα, η υψηλή φορολόγηση των καταναλωτών και οι αυξημένες υποχρεώσεις που για πολλούς συσσωρεύονται στο τέλος της χρονιάς.

Αλλωστε χρόνο με το χρόνο μειώνεται το συνολικό ποσό που οι καταναλωτές διαθέτουν για τις γιορτινές αγορές.Από τα 450 ευρώ που εκτιμούν οι καταναλωτές ότι θα ξοδέψουν στις γιορτές εφέτος, τα 157, δηλαδή το 35%, θα δαπανηθούν για την αγορά τροφίμων, τα 136 για την αγορά δώρων, 82 για ταξίδια και 75 για διασκέδαση.

Με πληροφορίες από cnn.gr


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Σε ποια φαγητά ξεσπάμε όταν έχουμε στρες;
Στρες, Άγχος και Διατροφή: Το στρες και το...
Εργαζόμενη μητέρα: Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο...
Κάπου στη μέση του δρόμου της ζωής μου κι...