Έχω εμμονή με τις θερμίδες και ασκούμαι μέχρι εξάντλησης. Είναι σημάδια νευρικής ανορεξίας;

15 Δεκεμβρίου 2017
H 15χρονη Φωτεινή, αναγνώστρια του boro.gr, ρωτά

Στο ερώτημά σας απαντά ο Ευάγγελος Ζουμπανέας, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εδώ και κάποιους μήνες νομίζω ότι έχω ανορεξία. Έχω εμμονή με τις θερμίδες, φοβάμαι μην πάρω βάρος και πετάω φαγητό. Παράλληλα, κάνω εξαντλητική άσκηση. Το συζήτησα με τους γονείς μου, οι οποίο δεν με αφήνουν να πάω σε διατροφολόγο ή ψυχολόγο. Τι μπορώ να κάνω;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά που μας έχετε αποστείλει (εμμονή με τις θερμίδες, φοβάμαι μην πάρω βάρος και πετάω φαγητό, παράλληλα κάνω εξαντλητική άσκηση) είναι κάποια από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την νευρική ανορεξία.
Για να γίνει όμως διάγνωση θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο πιστοποιημένο επαγγελματία Διατροφικών Διαταραχών, είτε ψυχολόγο είτε διατροφολόγο ώστε να μπορέσει να εξηγήσει σε εσάς και στην οικογένεια σας τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η βέλτιστη διαχείριση της περίπτωσης που μας αναφέρετε.
Πείτε μας σε ποια περιοχή βρίσκεστε ώστε να γίνει παραπομπή στο πιο κοντινό συνεργάτη μας. Είναι σημαντικό να σας πούμε ότι αν η ηλικία σας είναι κάτω των 18 χρειάζεται και η φυσική παρουσία των γονιών σας.
Το βέλτιστο είναι να πείτε στους γονείς σας να μας καλέσουν και να συζητήσουμε τους λόγους για τους οποίους χρειάζεστε βοήθεια.
Θα είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε! Ενημερώστε μας για την όποια εξέλιξη.

Ευάγγελος Ζουμπανέας,
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος,
Master Practitioner on Eating Disorders
Διευθυντής του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών www.keadd.gr


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ