Κάνω μεγάλη προσπάθεια, αλλά δεν μπορώ να χάσω καθόλου κιλά. Τι φταίει;

Έχω μεγάλο πρόβλημα με το βάρος μου. Δεν μπορώ να χάσω καθόλου κιλά, αν και έκανα ιατρικές εξετάσεις που βγήκαν «καθαρές». Επίσης, περπατάω καθημερινά 5 χιλιόμετρα και προσέχω πολύ τη διατροφή μου. Δεν καταλαβαίνω τι συμβαίνει…

Μπορείτε να μου πείτε τι φταίει;

Στο ερώτημά σας απαντά η Άννα Κόμπου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

 

Αρχικά για να προσπαθήσω να σας δώσω μία απάντηση θα πρέπει να γνωρίζω την ηλικία σας, το βάρος και το ύψος. Το πρώτο βήμα που κάνουμε για να ορίσουμε το γιατί κάποιος δεν μπορεί να χάσει καθόλου κιλά είναι το να ορίσουμε καταρχάς πιο είναι το ιδανικό βάρος για εκείνον, που άρα καθορίζει και το πόσα κιλά πρέπει να χάσει.

Στη συνέχεια θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μία ανάλυση σύστασης σώματος ώστε να έχουμε σαφή εικόνα του σωματικού λίπους καθώς και της μυικής μάζας. Το τρίτο βήμα είναι να σχεδιαστεί ένα διαιτολόγιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του κάθε ενδιαφερόμενου και αυτό να τηρηθεί.

Οι δυο παράγοντες που συντελούν στη ρύθμιση του βάρους

Η ρύθμιση του βάρος (απώλεια και αύξηση) είναι μία εξίσωση που εξαρτάται από 2 παράγοντες: Την ενέργεια (ή θερμίδες) που καταναλώνει το άτομο από την τροφή και την ενέργεια που χρησιμοποιεί για τις απαραίτητες λειτουργίες (αναπνοή, καρδιακή λειτουργία), καθώς και κάθε εκούσια κίνηση.

Πιο απλά, αν τρώμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που καίμε, τότε το σωματικό βάρος αυξάνεται, αν ισχύει το αντίθετο, τότε το βάρος μειώνεται.

Βεβαίως η μειωμένη ικανότητα μείωσης βάρους είναι πολυπαραγοντική και εξαρτάται από το σύνολο θερμίδων που καταναλώνονται ανά 24ωρο, το επίπεδο του βασικού μεταβολισμού, την χρήση φαρμάκων, την κατάσταση υγείας και τον τρόπο ζωής του ατόμου.

diaita

Η διατροφή σας μπορεί να μην είναι τόσο προσεγμένη όσο πιστεύετε!

Μην έχοντας καμία εικόνα από εσάς για όσα αναφέρω ως σημαντικά θα περιοριστώ στο εξής: Η διατροφή σας μπορεί να μην είναι τόσο προσεγμένη όσο πιστεύετε, άρα χρειάζεται σωστός προγραμματισμός των γευμάτων σας, συστηματική άσκηση και αποφυγή θερμιδογόνων τροφών.

Αν παρά ταύτα δεν τα καταφέρνετε, τότε είναι σκόπιμο και αναγκαίο να αναζητήσετε βοήθεια στο πλαίσια μιας συνεργασίας και συμβουλευτικής από πεπειραμένο διαιτολόγο, ώστε το διατροφικό σχήμα να δομηθεί με άξονα τον τρόπο ζωής σας, τις γευστικές σας προτιμήσεις και απατήσεις, οπότε για σας να γίνει αρκετά πιο εύκολη η διαδικασία.

Άννα Κόμπου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
[email protected]
Advanced Nutrition
Βεντήρη 5, Αθήνα: 210 6980451

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τρώω μόνο φρούτα και λαχανικά, αλλά δεν χάνω κιλά. Τι να κάνω;

Αν και έχω έντονη σωματική δραστηριότητα, δεν χάνω κιλά! Τι λάθος κάνω;

Δίαιτα: Γιατί δεν χάνω κιλά ενώ προσπαθώ;

 

Σχετικά άρθρα