Κέικ ζέβρα με ελαιόλαδο

<p>Προετοιμασία: 10΄, Ψήσιμο: 1 ώρα + 45΄</p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Υλικά:</strong></span></p>
<p>1 μπούτι αρνιού, περίπου 2,2 – 2,5 κιλά, ολόκληρο<br />1 κουτ. σούπας κύμινο, σε σκόνη<br />60 γρ. μέλι θυμαρίσιο<br />40 ml ελαιόλαδο<br />αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι</p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Διαδικασία:</strong></span></p>
<p>Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Aλείφουμε το αρνί με το λάδι και το μέλι, το αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το κύμινο.</p>
<p>Τυλίγουμε σε λαδόκολλα, το βάζουμε σε ένα ταψί που ιδανικά να το χωράει ακριβώς και ψήνουμε για περίπου 1½ ώρα, μέχρι να μαλακώσει.</p>
<p>Ανοίγουμε τη λαδόκολλα, προσεκτικά για να μην καούμε, και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15 – 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί όπως μας αρέσει.</p>
<p>Κουσκούς με χουρμάδες, κουκουνάρι και δυόσμο</p>
<p>Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 700 ml ζωμό κότας* (βλ. πιο κάτω) μέχρι να κοχλάσει. Αποσύρουμε και αδειάζουμε σε βαθύ μπολ, ρίχνουμε 500 γρ. κουσκούς, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 15 λεπτά να πιει τα υγρά. Το αφρατεύουμε με 2 πιρούνια. Προσθέτουμε 150 γρ. ξερούς χουρμάδες, ψιλοκομμένους (εξαιρετικοί οι βασιλικοί του Ισραήλ), 3 κ.σ. ψιλοκομμένο δυόσμο, 3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό, 50 γρ. κουκουνάρια καβουρδισμένα, ξύσμα από 1 λεμόνι, 1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη, 60 ml λάδι και αλατοπίπερο.</p>
<p>*Ζωμός κότας: Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε, σε 1 κουταλιά λάδι, 1 κρεμμύδι χοντροκομμένο και 1 καρότο σε ροδέλες, για 1 λεπτό. Προσθέτουμε 10 – 12 φτερούγες κοτόπουλου ή 1 μέτριο κοτόπουλο σε κομμάτια, 2 δαφνόφυλλα, 3 ολόκληρα κλωνάρια μαϊντανού, 3 ολόκληρα κλωνάρια άνηθου και 3 – 4 λίτρα νερό. Αφήνουμε το ζωμό να σιγοβράσει για 50 – 60 λεπτά, ενώ ξαφρίζουμε.</p>
<p><strong>Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr</strong></p>

Σχετικά άρθρα