Παθαίνω κρίσεις πανικού, αλλά φοβάμαι και ντρέπομαι να ζητήσω βοήθεια. Τι με συμβουλεύετε;

18 Δεκεμβρίου 2017
Ο 43χρονος Ηλίας, αναγνώστης του boro.gr, ρωτά

Παθαίνω κρίσεις πανικού και φοβάμαι. Δεν το ξέρει κανένας, μονάχα εσείς. Πρώτη μου φορά που το λέω. Φοβάμαι. Δεν έχω πάει ποτέ σε γιατρό. Τι να κάνω; Ούτε το λέω σε κανέναν. Περνάω το μαρτύριο μόνος μου. Θέλω να πάω βόλτα με τα παιδιά μου και δεν μπορώ. Τι με συμβουλεύετε; Σας ευχαριστώ πολύ.

Στο ερώτημά σας απαντά ο Ιωάννης Νίκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας - Ψυχοθεραπευτής:

Αγαπητέ αναγνώστη,

Αρχικά οφείλω να σου αναγνωρίσω το θάρρος σου να μοιραστείς την κατάσταση που βιώνεις. Πιστεύω πώς η βάση για τη διαφοροποίηση της καθημερινής σου ζωής είναι η δύναμη πού είχες στο να επικοινωνήσεις τα όσα βιώνεις, έστω και με αυτόν τον τρόπο, έστω και μέσα από τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα.

Το να αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος κρίσεις πανικού δεν είναι σε καμία περίπτωση μια ευχάριστη κατάσταση. Επίσης, είναι ακόμη δυσκολότερο το να περνάει ένας άνθρωπος εντελώς μόνος του μια κατάσταση που αισθάνεται ότι δεν ελέγχει και μπορεί πέρα από τον ίδιο να επηρεάσει και τους ανθρώπους γύρω του.

Αυτό που έχω να σου προτείνω -όσο και αν ακούγεται δύσκολο- είναι να ενημερώσεις τους οικείους σου για ό,τι συμβαίνει και να τολμήσεις να εμπιστευθείς έναν σύμβουλο ψυχικής υγείας-ψυχοθεραπευτή. Πιστεύω πώς δουλεύοντας με έναν ειδικό, θα καταφέρεις σιγά-σιγά να αντιληφθείς το "πώς" και το "γιατί" των εκδηλώσεων των κρίσεων πανικού.

Τέλος, μέσα από την ψυχοθεραπευτική διαδικασία θα έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου και να πάρεις τις δικές σου απαντήσεις για το πώς δημιουργήθηκε η κάθε σου στάση και συμπεριφορά.


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ