Σκούρο ή λευκό κρέας; Τι να προτιμήσεις…

Όταν πρόκειται για κοτόπουλο ή γαλοπούλα όλοι έχουν ένα κομμάτι που είναι το αγαπημένο τους. Λευκό ή πιο σκούρο κρέας όλοι «τσιμπάνε» αυτό που τους ταιριάζει περισσότερο γευστικά.

Ποιο από τα δύο, όμως, είναι καλύτερο και πιο υγιεινό να τρως;

Ο αστικός διατροφικός μύθος θέλει το λευκό κρέας να είναι περισσότερο υγιεινό, άπαχο και ελαφρύ σε σχέση με το σκούρο. Στην πραγματικότητα, όμως, η βασική διαφορά βρίσκεται αλλού και έχει να κάνει με τον μυ που περιέχεται στο κομμάτι που επιλέγει κανείς. Όσο περισσότερη μυοσφαιρίνη (πρωτεΐνη που στέλνει το οξυγόνο και την πρωτεΐνη στον μυ) περιέχει το κομμάτι του κρέατος που επιλέγεις, τόσο πιο σκούρο είναι το χρώμα του.

Επειδή, λοιπόν, τα κοτόπουλα και οι γαλοπούλες ως γνωστόν… τρέχουν και περπατούν, τα πόδια και οι μηροί τους «δουλεύουν» περισσότερο, οπότε και χρειάζονται περισσότερο οξυγόνο, περιέχουν περισσότερη μυοσφαιρίνη. Αντίθετα, το περισσότερο λευκό κρέας βρίσκεται στο στήθος και τις φτερούγες.

Το βασικό, πάντως, ερώτημα που προκύπτει είναι πώς η διαφορά στο χρώμα μεταφράζεται διατροφικά, σε σχέση με τις θερμίδες. Οι ειδικοί συμφωνούν στο ότι το σκούρο κρέας έχει όντως περισσότερες θερμίδες και κορεσμένα λίπη σε σχέση με το λευκό κρέας.

Αυτό, πάντως, που πρέπει να τονιστεί είναι ότι και τα δύο είδη περιέχουν υψηλά μονοακόρεστα λιπαρά, που κάνουν καλό στην υγεία σου. Παράλληλα, και το σκούρο κρέας περιέχει μέταλλα και βιταμίνες, όπως Β6, ψευδάργυρο, νιασίνη (ευρύτερα γνωστή και ως βιταμίνη Β3), σελήνιο και φώσφορο μαζί με το σίδηρο, τη ριβοφλαβίνη και το παντοθενικό οξύ.

Σημειώνεται ότι το σίδηρο του σκούρου κρέατος απορροφάται πολύ εύκολα από τον οργανισμό, ενώ αναμφίβολα υπερτερεί και γευστικά. Παράλληλα, το λίπος που περιέχει αποτελεί και φυσική πηγή ενέργειας.

Όπως και να’ χει οι ειδικοί συμφωνούν ότι και οι δύο… αποχρώσεις του κρέατος είναι εξίσου θρεπτικές και το μόνο που χρειάζεται να έχεις κανείς είναι ένα μέτρο αναφορικά με την κατανάλωσή τους.
Δ. Μ.

Με πληροφορίες από www.womenshealthmag.com

Σχετικά άρθρα