Είμαι στην εφηβεία και τρώω μεγάλες ποσότητες φαγητού. Πώς θα το σταματήσω;

Είμαι 16 χρονών, 1.69 ύψος και 69 κιλά. Προσέχω την διατροφή μου, αλλά τρώω πάρα πολύ ψωμί όλων των ειδών και τυρί και συνήθως βάζω μεγάλες ποσότητες φαγητού. Τι μου προτείνετε να κάνω;

Στο ερώτημά σας απαντά η Κυριακή Απέργη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτό που θα πρέπει να κάνεις είναι να φτιάξεις την σχέση σου με την τροφή. Προσπάθησε να μην κατηγορείς το ψωμί ή το τυρί ως «κακές» τροφές και φρόντιζε να τις απολαμβάνεις έξυπνα. Από τα λίγα στοιχειά που μου δίνεις θα σου πρότεινα να φροντίζεις να έχεις μικρά και συχνά γεύματα και ανά 3 ώρες, να φροντίζεις να δίνεις στο σώμα σου τροφή έχοντας είτε σνακ ή κυρίως γεύμα. Λίγο τυρί με ένα αυγό, μια φέτα ψωμί ολικής και ένα φρούτο είναι ένα τέλειο πρωινό, ένα μια λεπτή φέτα ψωμί με λίγο ταχίνι και ένα φρούτο είναι ένα θρεπτικό σνακ πολύ καλύτερο από μπισκότα και κέικ.

Στα κυρίως γεύματα σου ένα έχεις ρύζι, πατάτα, ή ζυμαρικό φρόντισε είτε να περιορίσεις την ποσότητα τους για να φας μια μικρή φέτα ψωμί ή απόφυγε το τελείως. Το ίδιο για το τυρί. ¨όταν έχει κρέας ή ψάρι, μείωσε την ποσότητα τους για νε έχεις στο πιάτο σου λίγο τυρί ή απόφυγε το τελείως. Σε αντίθεση, όταν έχεις όσπριο ή λαδερό φαγητό μπορείς να έχεις μαζί μια μερίδα τυρί και μια λεπτή φέτα ψωμί.

Επίλεξε ψωμί ολικής ή με αληθινό προζύμι, όχι γιατί παχαίνει λιγότερο, αλλά γιατί είναι πιο εύπεπτο και θρεπτικό. Η υπερκατανάλωση εις βάρος άλλων τροφών μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη θρεπτικών συστατικών.

Σε κάθε περίπτωση μην διστάσεις να απευθυνθείς σε πτυχιούχο διαιτολόγο διατροφολόγο για να αξιολογήσει όχι μόνο την σύσταση του σώματος σου, αλλά και τις διατροφικές σου συνήθειες και θα σε εκπαιδεύσει να τρέφεσαι σωστά, καταναλώνοντας από όλες τις ομάδες τροφίμων…

Απέργη Κυριακή

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

fb: Κυριακή Απέργη-Διαιτολόγος Διατροφολόγος

www.kiriakiapergi.gr, www.thehealthlab.gr

Σχετικά άρθρα