Τελικά υπάρχει Άγιος Βασίλης;

Πλησιάζει η Πρωτοχρονιά και όπως συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια το σύμβολο του Άγιου Βασίλη κάνει εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο να ανυπομονούν για τη στιγμή που θα λάβουν τα δώρα τους. Οι ετοιμασίες είναι ίδιες κάθε χρόνο, στολισμός δέντρου, συγγραφή γράμματος για τον Αϊ – Βασίλη όπου τα παιδιά του ζητούν κάθε λογής παιχνίδι, μελομακάρονα, κουραμπιέδες και γάλα για τον παχουλό μας Αϊ – Βασίλη και φυσικά ανυπομονησία μέχρι το επόμενο πρωινό  όπου οι μικροί μας φίλοι θα τρέξουν με χαρά κάτω από το δέντρο να ανοίξουν τα δώρα τους.

Γράφει η Κωνσταντίνα Ντάρα*

Κάθε χρόνο υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα που κάνουν όλα τα παιδιά στους γονείς τους με αποτέλεσμα την αμηχανία των γονέων και το πώς να διαχειριστούν αυτήν την τρομερή ερώτηση «Τελικά υπάρχει Αϊ – Βασίλης;». Η απάντηση είναι πως ναι υπάρχει Αϊ –Βασίλης. Φυσικά, για να μην είμαστε υπερβολικοί η έννοια της ύπαρξης του Αϊ – Βασίλη δεν ταυτίζεται απαραίτητα με τον παχουλό γεράκο πού όλοι γνωρίζουμε με την κόκκινη στολή, τον κόκκινο σάκο με τα δώρα και το έλκηθρο με τον αγαπημένο του τάρανδο Rudolph, αλλά με την μαγεία των Χριστουγέννων.

agios basilis paidi

Είναι ωραίο να υπάρχει η μαγεία των Χριστουγέννων στους ανθρώπους και ειδικά στα παιδιά που έχουν τόσο αθώες ψυχές. Έπρεπε όμως, αυτή την μαγεία να την προσωποποιήσουμε με κάποιον, με στόχο να γίνεται πιο ελκυστική και πιστευτή στα παιδιά αλλά και σε εμάς τους μεγάλους.
Μιλήστε στα παιδιά για την μαγεία των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και πως με το να πιστεύουν σε αυτήν μικρά όνειρα γίνονται πραγματικότητα.

Τι είναι όμως η μαγεία των Χριστουγέννων;

Η μαγεία των Χριστουγέννων είναι ένα «πνεύμα» που υπάρχει μέσα μας και τότε μπορούμε να το ενεργοποιήσουμε πιο εύκολα, φυσικά όχι μόνο την περίοδο των Χριστουγέννων, αλλά όλο τον χρόνο, απλά τα Χριστούγεννα γινόμαστε πιο ευάλωτοι και είναι πιο εύκολο να πραγματοποιούμε μικρές ευχές και μικρά όνειρα.

agios vassilis

Συζητήστε με τα παιδιά σας την έννοια του Αϊ – Βασίλη και της μαγείας των Χριστουγέννων και εξηγήστε τους πως πολλά παιδιά φέτος δεν θα λάβουν δώρο από τον Αϊ – Βασίλη όχι επειδή ήταν άτακτα αλλά επειδή έχει χαθεί η μαγεία μέσα τους. Δεν το κάνουν επειδή το θέλουν, απλά μερικά παιδιά δεν τα ευνόησε η ζωή να έχουν οικογένεια και ζουν μαζί με άλλα παιδιά σε ένα μεγάλο σπίτι που ονομάζεται ορφανοτροφείο. Παροτρύνετε το παιδί να σκεφτεί τρόπους ώστε αυτά τα παιδιά να λάβουν φέτος δώρο από έναν ξεχωριστό Αϊ-Βασίλη. Προτείνετέ του να δωρίσει κάποια ρούχα τα οποία δεν χρειάζεται ή με το χαρτζιλίκι από τα κάλαντα να αγοράσει κάποια μικρά δώρα ή ακόμα και φαγητό και έπειτα επισκεφτείτε κάποιο ίδρυμα όπου το παιδί μπορεί να προσφέρει αυτά τα δώρα σε εκείνα τα παιδιά. Θα είναι ένας ξεχωριστός Αϊ-Βασίλης και εκείνο το συναίσθημα που θα νιώθει θα είναι η μαγεία των Χριστουγέννων.

xristougenna mageia

Και μην ξεχνάτε πως ο Αϊ –Βασίλης υπάρχει, μόνο που για τον κάθε άνθρωπο είναι κάτι ξεχωριστό και όπως θα έλεγε κάποιος που αγαπάμε όλοι μας: χο χο χο ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ!!!!!</p>

*Νηπιαγωγός, MSc στις Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες,</strong><br /> <strong>  Συνεργάτης Δικτύου «psy-counsellors»

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Σε ποια ηλικία παύουν τα παιδιά να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη;

Πώς να μιλήσεις στα παιδιά για τον Άγιο Βασίλη;

Παιδί και Χριστούγεννα: Υπάρχει και η φοβία του… Άγιου Βασίλη

 

Σχετικά άρθρα