Οι Φιλιππίνες καταστρέφουν πέντε τόνους παράνομου ελεφαντόδοντου

Πέντε τόνους παράνομου ελεφαντόδοντου θα καταστρέψει με οδοστρωτήρες η κυβέρνηση των Φιλιππινών στις 21 Ιουνίου, στο πλαίσιο τελετής μνήμης για τα ζώα που σφαγιάστηκαν, στην πόλη Quezon.

Με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση θέλει να διαδώσει το μήνυμα ότι αντιτίθεται στο παράνομο εμπόριο ελεφαντόδοντου και την ανελέητη σφαγή των ελεφάντων.

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε καύση του ελεφαντόδοντου ωστόσο οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εξέφρασαν ανησυχία για την ενδεχόμενη παραβίαση των νόμων για τη ρύπανση του αέρα, κάτι που θα έστελνε το μήνυμα ότι η καύση σε δημόσιους χώρους είναι αποδεκτή.

Στον χώρο που θα πραγματοποιηθεί η τελετή θα στηθεί ένα μνημείο από τσιμέντο και πολτοποιημένο ελεφαντόδοντο για τα αδικοχαμένα ζώα.

Οι πέντε τόνοι ελεφαντόδοντου που θα καταστραφούν εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να αποφέρουν ως και 6,5 εκατομμύρια δολάρια στη μαύρη αγορά.

Τα τελευταία χρόνια έχουν κατασχεθεί περισσότεροι από δέκα τόνους ελεφαντόδοντου στις Φιλιππίνες, αλλά πάνω από τη μισή ποσότητα εξαφανίστηκε από τους χώρους που φυλάσσονται τα αποδεικτικά στοιχεία και πιθανότατα κατέληξε στη μαύρη αγορά.

Το παράνομο εμπόριο ελεφαντόδοντου πυροδοτείται από την αυξημένη ζήτηση για πολυτελή αγαθά στην Κίνα και σε άλλες χώρες, που δεν ικανοποιούνται από εναλλακτικές λύσεις και υποκατάστατα.

Στην Αφρική οι λαθροθήρες έχουν πλουτίσει από το παράνομο εμπόριο, ενώ οι ελέφαντες οδηγούνται με γρήγορους ρυθμούς στον αφανισμό.

ΠΗΓΗ: econews.gr

Σχετικά άρθρα