Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο συγκαλεί η Ρούσεφ

Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για την αντιμετώπιση της κρίσης σήμερα το πρωί στις 09.30 τοπική ώρα (15.30 ώρα Ελλάδος) στην Μπραζίλια, σύμφωνα με τις ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων O’Globo, Folha de Sao Paulo και O Estado de Sao Paulo.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Εντουάρντο Καρντόσο θα μετάσχει επίσης στο συμβούλιο, σύμφωνα με την εφημερίδα Folha, που τονίζει ότι οι αρχές της Μπραζίλια “κατατρόμαξαν” από την επίθεση στο υπουργείο Εξωτερικών χθες βράδυ από ομάδα διαδηλωτών, η οποία απωθήθηκε από την αστυνομία.

Σύμφωνα με την Folha, οι υπουργοί που θα μετάσχουν στο συμβούλιο θα εξετάσουν την κατάσταση, τα συνθήματα και τα αιτήματα των διαδηλωτών όπως και τη δυνατότητα η πρόεδρος Ρούσεφ να απευθύνει ραδιοτηλεοπτικό διάγγελμα σε μια χώρα που εξεγείρεται.

Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο διαδηλωτές κατέβηκαν χθες στους δρόμους τουλάχιστον 80 πόλεων της Βραζιλίας, κατά τη δέκατη ημέρα κοινωνικής δυσαρέσκειας που σφραγίστηκε από βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία, με δεκάδες τραυματίες και τον πρώτο νεκρό. Οι διαδηλωτές διεκδικούν ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες και καταγγέλλουν τη διαφθορά της πολιτικής τάξης και τις υπέρογκες δαπάνες ύψους 11 δισεκατομμυρίων ευρώ για την διοργάνωση του Μουντιάλ 2014 όπως και τα πανάκριβα εισιτήριά του, παρά την ακύρωση της αύξησης κατά 7% στις τιμές των εισιτηρίων για τα μέσα μαζικής μεταφοράς που πέτυχε τις τελευταίες ημέρες.

Οι υπηρεσίες της προεδρίας ανακοίνωσαν αργά χθες ότι η πρόεδρος Ρούσεφ ακυρώνει επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία από τις 26 έως τις 28 Ιουνίου λόγω των “τρεχόντων εξελίξεων”.

Το κίνημα κοινωνικής δυσαρέσκειας που συγκλονίζει τη χώρα ενισχύεται από τους νέους, η πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από τη μεσαία τάξη, που απορρίπτουν κάθε πολιτική ή συνδικαλιστική ετικέτα και οργανώνονται μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Τη Δευτέρα, στο πρώτο κύμα μαζικών διαδηλώσεων, των μεγαλύτερων των τελευταίων 21 ετών, 250.000 άτομα πραγματοποίησαν πορείες σε πολλές μεγάλες πόλεις, δηλαδή το ένα τέταρτο της λαοθάλασσας που κατέκλυσε χθες τους δρόμους της μεγάλης χώρας της Λατινικής Αμερικής με την αναδυομένη οικονομία.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Σχετικά άρθρα