Η πτώση του αυστραλιανού δολαρίου δεν επηρεάζει την τουριστική κίνηση

Η βουτιά του δολαρίου Αυστραλίας δεν πρόκειται να επηρεάσει την ταξιδιωτική κίνηση προς την Ελλάδα κατά τους θερινούς μήνες αλλά σίγουρα θα έχει επιπτώσεις στην αγοραστική δύναμη όσων ταξιδεύουν. Αυτό υποστηρίζουν ταξιδιωτικοί πράκτορες οι οποίοι εκτιμούν ότι στους επόμενους δυο μήνες περίπου 70.000 άτομα, στη συντριπτική πλειοψηφία τους ομογενείς από την Αυστραλία θα επισκεφθούν την Ελλάδα.

Η αγοραστική τους δύναμη όμως θα είναι μειωμένη αφού το αυστραλιανό νόμισμα έχει πέσει στο χαμηλότερό του επίπεδο για τους τελευταίους 33 μήνες. Από 1.05 σεντς έναντι του αμερικανικού νομίσματος που ήταν στις 11 Απριλίου έπεσε στα 92 σεντς την Παρασκευή.

Την πτώση της αξίας του αυστραλιανού νομίσματος επεδίωξε και η Αποθεματική Τράπεζα για να τονώσει τις αυστραλιανές εξαγωγές και τον εγχώριο τουρισμό.

Χαμένοι όμως από την καθίζηση του αυστραλιανού νομίσματος, εκτός από τους τουρίστες, είναι και οι οδηγοί αφού αυξάνεται η τιμή των καυσίμων αλλά και οι καταναλωτές αφού αυξάνεται το κόστος των εισαγόμενων προϊόντων.

Για την ιστορία αναφέρουμε πως σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα τα περισσότερα χρήματα από τους τουρίστες οποιασδήποτε άλλης χώρας τα ξοδεύουν όταν επισκέπτονται την Ελλάδα οι Αυστραλοί. Κατά μέσον όρο, ένας τουρίστας από την Αυστραλία δαπανά στην Ελλάδα 1.420 ευρώ (1.820 δολάρια Αυστραλίας) και μένει 12 μέρες, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εθνικότητα. Ακολουθούν οι Καναδοί (1.207 ευρώ), οι Αμερικανοί (1.098 ευρώ) και οι Ρώσοι (1.005 ευρώ).

Κάθε χρόνο 100.000 Αυστραλοί επισκέπτονται την Ελλάδα, οι περισσότεροι κατά τους θερινούς μήνες. Στην πραγματικότητα, η πλειοψηφία είναι ομογενείς που ταξιδεύουν με αυστραλιανό διαβατήριο.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Σχετικά άρθρα