Η Κίνα κατακτά τη Σελήνη

Φέτος η Κίνα θα στείλει στη Σελήνη ένα rover. Η αποστολή έχει στόχο να παρέχει νέες πληροφορίες σχετικά με πρώτες ύλες και αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την εγκατάσταση μιας επανδρωμένης σεληνιακής βάσης.

Η σεληνάκατος φεύγει από το μητρικό διαστημικό όχημα το οποίο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη σε ύψος 100 χλμ. Η σεληνάκατος κατευθύνεται προς την άγονη πεδιάδα Sinus Iridum που βρίσκεται στο βόρειο ημισφαίριο της Σελήνης. Τέσσερα μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους, κλείνουν οι ανασχετικοί πύραυλοι και η ασθενής βαρύτητα επιτρέπει στη σεληνάκατο να προσεδαφιστεί με ασφάλεια στην γκρίζα σκόνη του φεγγαριού. Η προσεδάφιση γίνεται αθόρυβα, εφόσον δεν υπάρχει ατμόσφαιρα ώστε να μεταδίδεται ο ήχος.

Έπειτα από περίπου μία ώρα φτάνει στη Γη, στο κέντρο ελέγχου της αποστολής, το ραδιοσήμα με το μήνυμα της επιτυχημένης προσεδάφισης. Μόνο που το κέντρο ελέγχου δεν είναι αυτό που μέχρι τώρα γνωρίζαμε –το Lyndon B. Johnson Space Center της NASA στο Τέξας– αλλά το CNSA (China National Space Administration) στην Κίνα.

Ίσως η ανθρωπότητα ζήσει όσα περιγράφονται παραπάνω, μέσα στη χρονιά που διανύουμε, όταν η Κίνα πραγματοποιήσει την πρώτη έπειτα από 37 χρόνια ελεγχόμενη προσελήνωση. Η αποστολή με το όνομα Chang’e 3 (Chang’e είναι το όνομα της κινεζικής θεάς της Σελήνης) στόχο έχει να στείλει με ασφάλεια το rover στη Σελήνη.

ΠΗΓΗ: scienceillustrated.gr

Σχετικά άρθρα