Αυξημένος κίνδυνος καρκίνου για τους υπογόνιμους άντρες

Οι άντρες που είναι υπογόνιμοι επειδή δεν παράγουν σπερματοζωάρια μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο από τον αναμενόμενο κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ διαπίστωσαν πως όσοι από τους 2.238 υπογόνιμους άντρες που μελέτησαν δεν παρήγαγαν σπερματοζωάρια, διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνου μέσα στην επόμενη επταετία.

Οι άντρες που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν νέοι – η μέση ηλικία τους ήταν 35,7 ετών. Οι 451 είχαν αζωοσπερμία, όπως λέγεται επιστημονικά η μη παραγωγή σπερματοζωαρίων, και οι 1.787 όχι.

Όλοι τους κατάγονταν από το Τέξας και είχαν απευθυνθεί σε ανδρολογικές κλινικές λόγω υπογονιμότητας.

Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν επί 6,7 χρόνια για να καταγράψουν τυχόν κρούσματα καρκίνου μεταξύ τους. Στη συνέχεια, συνέκριναν τη συχνότητα του καρκίνου σε αυτούς με τις γενικές στατιστικές καρκίνου του Τέξας.

Συνολικά, 29 από τους 2.238 υπογόνιμους εθελοντές εκδήλωσαν καρκίνο στη διάρκεια της μελέτης, ενώ η αναμενόμενη συχνότητα (με βάση τις γενικές στατιστικές) ήταν 16,7 κρούσματα. Αυτό σημαίνει πως οι υπογόνιμοι εθελοντές διέτρεχαν κατά 70% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου.

Όταν, όμως, οι ερευνητές συνέκριναν τον κίνδυνο καρκίνου μεταξύ των αζωοσπερμικών και των μη αζωοσπερμικών εθελοντών, εντόπισαν μία τεράστια διαφορά: οι πρώτοι είχαν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες καρκίνου, με το 2% των αζωοσπερμικών να αναπτύσσουν τελικά καρκίνο.

“Οι άντρες αυτοί είχαν τον κίνδυνο καρκίνου που θα περιμέναμε σε άντρες ηλικίας τουλάχιστον μίας δεκαετίας μεγαλύτερους

Σχετικά άρθρα