«Όχι» σε ημερομηνία για την ΠΓΔΜ

Ο εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, αρμόδιος για ευρωπαϊκά ζητήματα, Φατμίρ Μπεσίμι, επιβεβαίωσε ότι η χώρα δεν θα λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που θα διεξαχθεί στις 27 και 28 Ιουνίου.

Ο κ. Μπεσίμι, ο οποίος προέρχεται από το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, ανέφερε ότι ο λόγος για τον οποίο η χώρα δεν θα ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ είναι η μη εκπλήρωση των κριτηρίων που τέθηκαν κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

“Πρέπει να πούμε δημόσια ότι σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής δεν πρόκειται να λάβουμε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Οι λόγοι είναι απλοί: δεν έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις που αναφέρονται σε συγκεκριμένα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου. Όταν τίθεται το ερώτημα ποιός είναι υπεύθυνος γι’ αυτό, εγώ απαντώ ότι υπεύθυνοι είναι οι θεσμοί μας” δήλωσε ο κ. Μπεσίμι.

Πρόσθεσε ότι οι σοβαρές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η χώρα προκειμένου να σημειώσει πρόοδο στην ευρωπαϊκή της πορεία είναι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, η εξομάλυνση των σχέσεων με τις γειτονικές χώρες και η αντιμετώπιση ζητημάτων σχετικά με την ελευθερία του Τύπου.

Τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων μεταδίδουν ότι το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο συνεδριάζει σήμερα, δεν θα λάβει καμία απόφαση σχετικά με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ και ως εκ τούτου το θέμα αυτό δεν θα βρεθεί καν στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Ένωσης.

Σχετικά άρθρα