Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Γίρι Ρούσνοκ

Ο Τσέχος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν έδωσε χθες εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον οικονομολόγο Γίρι Ρούσνοκ, ερχόμενος σε σύγκρουση με τα κόμματα του απερχόμενου κεντροδεξιού συνασπισμού τα οποία προωθούσαν τον δικό τους υποψήφιο.

Ο Ρούσνοκ, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Οικονομικών και Βιομηχανίας την περίοδο 2001-2003 –σε μια κυβέρνηση της οποίας ηγείτο ο Ζέμαν–, θα αντικαταστήσει τον Πετρ Νέτσας, ο οποίος παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα έπειτα από ένα σκάνδαλο δωροδοκίας και κατασκοπείας στο οποίο εμπλεκόταν ένας στενός του συνεργάτης.

Ο Ζέμαν σημείωσε ότι κύριος στόχος του Ρούσνοκ θα είναι να προετοιμάσει τον προϋπολογισμό του 2014. Ο διορισμός του 52χρονου Ρούσνοκ είναι πιθανόν να παρατείνει την πολιτική αστάθεια στην Τσεχία, καθώς δεν έχει την στήριξη του απερχόμενου κεντροδεξιού συνασπισμού, και η κυβέρνηση που θα σχηματίσει μπορεί να μην καταφέρει να πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος της Τσεχίας απέρριψε την πρόταση του απερχόμενου συνασπισμού να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην πρόεδρο του κοινοβουλίου Μιροσλάβα Νέμτσοβα.

Βάσει του Συντάγματος, μόνον ο πρόεδρος της χώρας έχει το δικαίωμα να διορίζει τον πρωθυπουργό, αλλά παραδοσιακά αυτό γίνεται σε συνεργασία με τα πολιτικά κόμματα στο κοινοβούλιο.

Ο Μίροσλαβ Κάλουσεκ, αναπληρωτής ηγέτης του κόμματος TOP09, το οποίο ανήκει στον απερχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό, δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση που θα σχηματίσει ο Ρούσνοκ δεν έχει καμία πιθανότητα να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου.

Τα κύρια κόμμα της αντιπολίτευσης, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Κομμουνιστές, ζητούν την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, αλλά για να γίνει αυτό χρειάζονται την στήριξη τουλάχιστον ενός τμήματος του απερχόμενου συνασπισμού.

Ο πρόεδρος Ζέμαν σημείωσε ότι ο νέος πρωθυπουργός θα μπορούσε να κυβερνήσει ως τον Σεπτέμβριο αν τα πολιτικά κόμματα στο κοινοβούλιο συμφωνήσουν για την διάλυση της κάτω βουλής και την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Ο Ρούσνοκ δήλωσε μετά τον διορισμό του από τον Ζέμαν ότι θέλει να σχηματίσει ένα νέο υπουργικό συμβούλιο εντός δύο εβδομάδων και ότι θα καλέσει εμπειρογνώμονες να μετάσχουν στην κυβέρνησή του.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα