Πιο κοντά ΕΕ και Σερβία

Οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ συμφώνησαν χθες στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία με σκοπό την πλήρη εισδοχή της ως τον Ιανουάριο του 2014 το αργότερο, μια προοπτική που θεωρείται ότι κατέστη δυνατή χάρη στην πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα στο Βελιγράδι και τις αρχές του Κοσόβου για την εξομάλυνση των διμερών τους σχέσεων, ανακοίνωσε ο αρμόδιος για την Διεύρυνση ευρωπαίος επίτροπος Στέφαν Φούλε.

Η σύσταση αυτή, που διατυπώθηκε κατά την σύνοδο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ στο Λουξεμβούργο, θα διαβιβαστεί ακολούθως στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, οι οποίοι θα λάβουν τη σχετική επίσημη απόφαση κατά τη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης και Παρασκευής στις Βρυξέλλες.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να ανακοινώσουν και την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η οποία μπορεί να οριστεί είτε για τα τέλη του έτους, ή το αργότερο στις αρχές του 2014, είπαν διπλωματικές πηγές.

Επίσης, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα αποφασίσουν σχετικά με την πρόταση να δρομολογηθούν εκ του παραλλήλου και οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση “μίας συμφωνίας σύνδεσης και σταθεροποίησης

Σχετικά άρθρα