Ενας στους τέσσερις Ελληνες σκέφτεται να μεταναστεύσει

Η αντιμετώπιση της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων και η κατάσταση της οικονομίας που βρίσκεται σε ύφεση θα βρεθούν στην κορυφή της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. που θα συγκληθεί αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες.

Η κατακόρυφη βουτιά της απασχόλησης που συνδέεται με τα αυστηρά μέτρα λιτότητας και την προσπάθεια για μείωση των κρατικών ελλειμμάτων αποτελεί μείζον ευρωπαϊκό πρόβλημα, αφού προκαλεί τον κίνδυνο να χαθεί ολόκληρη γενιά νέων με γνώσεις και προσόντα και αυξάνει τους φόβους για την εκδήλωση μεγάλων κοινωνικών αναταραχών.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, όπου η ανεργία των νέων καλπάζει αγγίζοντας το 60%, ποσοστό που δεν έχει προηγούμενο. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν για την απασχόληση, περίπου 400 χιλιάδες Ελληνες σκέπτονται να μεταναστεύσουν τους επόμενους 12 μήνες αναζητώντας δουλειά και καλύτερο μέλλον. Από αυτούς ένας στους τέσσερις εξετάζει να μεταναστεύσει μόνιμα και το 63% αυτών μέσα στην Ε.Ε.

Η τάση όμως αυτή δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, αφού σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση το μέσο ποσοστό όσων θέλουν να μεταναστεύσουν ανέρχεται σε 20%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2012 που επικαλείται η Κομισιόν, η κινητικότητα των πολιτών της χώρας μας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αυξηθεί κατά 170% και ακολουθούν οι Ισπανοί με 107% και οι Ιρλανδοί με 64%.

Ηδη το διάστημα 2008-2012 έχει καταγραφεί τετραπλασιασμός της μετανάστευσης από την Ελλάδα προς τη Γερμανία, χώρα που αποτελεί τον βασικό προορισμό των Ευρωπαίων. Στη Γερμανία απασχολούνται περισσότεροι από 123.000 Ελληνες ύστερα από αύξηση 25% την περίοδο 2010-2013. Η Γερμανία και η Αυστρία έχουν την μικρότερη ανεργία, λόγω μεταρρυθμίσεων στις οποίες έχουν προχωρήσει τα προηγούμενα χρόνια.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα