Μετά τη μεταρρύθμιση τι;

Τόνοι μελάνι έχουν χυθεί για την απόφαση της ΔΗΜΑΡ να αποχωρήσει από την κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Επειδή το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, θεωρώ ότι πλέον η συζήτηση έχει ουσιαστικό νόημα για το τι γίνεται από δω και πέρα: Ποιος θα είναι ο ρόλος της ΔΗΜΑΡ στο νέο πολιτικό χάρτη, ποιες θα είναι οι σχέσεις της με τα άλλα κόμματα, αλλά και ποια θα είναι η στάση της απέναντι στην κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση, που, ειρήσθω εν παρόδω, κατά την εκτίμηση του γράφοντος δεν είναι μακράς πνοής. Δεδομένης της ισχνής πλειοψηφίας, αλλά και της αδυναμίας συγκατοίκησης στην πορεία του χρόνου της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ. Δεδομένης της τοποθέτησης ή της παραμονής σε κρίσιμα υπουργεία αποτυχημένων προσώπων και της επιλογής υπερσυντηρητικών στοιχείων για βασικά πόστα (χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κ. Αθανασίου στο υπ. Δικαιοσύνης). Και -πρωτίστως- λόγω των τεράστιων δυσκολιών που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το παρόν (εκλογικό;) κυβερνητικό σχήμα.

Ο μονόδρομος της ΔΗΜΑΡ

Το ζητούμενο όμως για τη ΔΗΜΑΡ, δεν είναι πλέον τα προβλήματα της κυβέρνησης, αλλά τα δικά της. Η ΔΗΜΑΡ, επιβάλλεται να συνεχίσει στο δρόμο που άνοιξε το περασμένο καλοκαίρι, με την ιστορική απόφαση να στηρίξει την κυβέρνηση εθνικής ευθύνης. Στο σημείο αυτό, ας γίνει η παρένθεση για να παραδεχτούμε -με ένα χρόνο καθυστέρηση- ότι ήταν λάθος η αποδοχή του Αντώνη Σαμαρά για τη θέση του πρωθυπουργού. Έπρεπε να είχαμε επιμείνει σε πρόσωπο κοινής αποδοχής. Τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο εύκολα στην άσκηση της εξουσίας για όλους. Κλείνει η παρένθεση.

Η ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί να πάει πίσω από την απόφαση του Ιουνίου. Έστω και έξω από το κυβερνητικό σχήμα, πρέπει να συνεχίσει στο δρόμο της ευθύνης και να μην αναιρέσει όσα έκανε τον ένα χρόνο που συμμετείχε στην κυβέρνηση. Πρέπει να ψηφίζει οτιδήποτε έχει μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα, αλλά και ό,τι σχετίζεται με την εκταμίευση των δόσεων και την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Ας βρούμε τον τρόπο να είμαστε εποικοδομητικοί και να προτείνουμε θέσεις που να μπορεί να γίνονται αποδεκτές από τα άλλα δύο κόμματα. Ας καταθέτουμε νομοσχέδια, τα οποία θα δίνουν λύσεις εντός των ασφυκτικών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα. Πρώτη φορά, άλλωστε, θα έχουμε την τεχνογνωσία, τόσο της… ελληνικής πραγματικότητας, όσο και των δυσκολιών. Δεν είναι, λοιπόν, εποχή για εύκολα λόγια και μεγαλεπίβολα “όχι

Σχετικά άρθρα