Φαλήρου ανάπλαση

Η ανάπλαση του φαληρικού όρμου και ο σχεδιασμός του μητροπολιτικού πάρκου είναι έργο σημαντικό. Γιατί αποτελεί υπόδειγμα για τη νέα κατεύθυνση των αρχιτεκτονικών προγραμμάτων, το οποίο υπογραμμίζει όχι μόνο το έργο ενός υπερπροβεβλημένου αρχιτέκτονα-σταρ όπως ο Ρέντζο Πιάνο.

Αλλά και τη συμμετοχή καταξιωμένων και νεότερων ελλήνων αρχιτεκτόνων στη μελέτη του ενιαίου μάστερ πλαν – χρηματοδοτείται από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος – για το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπλασης του φαληρικού όρμου.

Σε αυτό το έργο ανάπλασης, ο διεθνής σταρ Ρέντσο Πιάνο και οι έλληνες αρχιτέκτονες της Κοινοπραξίας Φάληρο 2014 συνεργάζονται ώστε η Αθήνα να ανακτήσει το θαλάσσιο μέτωπό της.

“Στο Φάληρο, το όραμα φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα. Αναπτυξιακά έργα διεθνούς εμβέλειας στους τομείς περιβάλλοντος, πολιτισμού και τουρισμού (όπως το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, το Συνεδριακό και το Μητροπολιτικό Πάρκο) βρίσκονται σε εξέλιξη, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2016. Τα έργα αυτά – συνολικού προϋπολογισμού 900 εκατ. ευρώ – αποτελούν σήμερα μοναδικό ίσως παράδειγμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Και αυτό γιατί σε μια εποχή κατά την οποία η χωρική και πολεοδομική παραγωγή υλοποιείται πλέον μέσω εναλλακτικών και ευέλικτων μοντέλων ανάπτυξης που βασίζονται περισσότερο σε επιχειρηματικά κριτήρια, με συμβάσεις παραχώρησης, στο Φάληρο τα έργα μελετήθηκαν και υλοποιούνται – και μάλιστα εν μέσω μιας πρωτόγνωρης κρίσης – με κυρίως κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια, τόσο από πλευράς Δημοσίου όσο και από πλευράς ιδιωτικού φορέα. Οφείλουν όμως να αποδειχθούν στον χρόνο βιώσιμα

Σχετικά άρθρα