Ραγδαίες εξελίξεις στην πολιτική σκηνή της Αυστραλίας

Ο Κέβιν Ραντ είναι ο νέος αρχηγός του Εργατικού κόμματος και αναμένεται να είναι ο νέος πρωθυπουργός της Αυστραλίας. Αυτό θα συμβεί αν κατορθώσει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην ομοσπονδιακή βουλή της χώρας.

Στην σημερινή εσωκομματική ψηφοφορία για την ηγεσία του κόμματος, ο κ. Ραντ επικράτησε της πρωθυπουργού Τζούλιας Γκίλαρντ με 57 ψήφους υπέρ του έναντι 45 υπέρ της.

Δεδομένου όμως ότι το Εργατικό κόμμα δεν διαθέτει την πλειοψηφία στη βουλή, ο κ Ραντ θα πρέπει να εξασφαλίσει την στήριξη ορισμένων ανεξάρτητων βουλευτών για να του ανατεθεί η εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση. Μέχρι στιγμής, μόνο ο ανεξάρτητος βουλευτής Άντριου Γουίλκι έχει ανακοινώσει ότι θα στηρίξει τον Κέβιν Ραντ.

Η γενική κυβερνήτης πρέπει να είναι σίγουρη ότι ο νέος αρχηγός των Εργατικών συγκεντρώνει την απαραίτητη πλειοψηφία για να του δώσει την εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση.

Αμέσως μετά την επικράτηση του κ. Ραντ ο υπουργός Οικονομικών Γουέιν Σουάν, ο αρχηγός των Εργατικών στη γερουσία Στίβεν Κόνροϊ –ο οποίος είναι και υπουργός Επικοινωνιών– και δυο ακόμη υπουργοί παραιτήθηκαν.

Νωρίτερα η κα Γκίλαρντ είχε δηλώσει πως σε περίπτωση που ηττηθεί στην εσωκομματική αναμέτρηση θα αποχωρήσει από την πολιτική, καλώντας παράλληλα όποιον θέσει υποψηφιότητα εναντίον της να πράξει το ίδιο εάν χάσει.

“Δεν υπάρχουν άλλες ευκαιρίες. Σήμερα είναι η ημέρα, αυτό είναι

Σχετικά άρθρα