Διαίρεση της Συρίας φοβάται ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα εξέφρασε σήμερα φόβους για διαίρεση της Συρίας, η οποία θα ήταν μια “βέβαιη πηγή καταστροφής” στην περιοχή και για σχίσμα ανάμεσα σε σιίτες και σουνίτες με “καταστροφικές συνέπειες”.

“Μια διαιρεμένη Συρία θα σήμαινε μια σύγκρουση χωρίς τέλος που θα αποσταθεροποιούσε την περιοχή και το μέλλον των λαών της για τις επόμενες γενιές”, δήλωσε ο ιορδανός μονάρχης σε συνέντευξή του στην παναραβική εφημερίδα Άσαρκ αλ Άουσατ που εδρεύει στο Λονδίνο.

“Η διαίρεση της Συρίας δεν είναι προς όφελος κανενός. Τα παιχνίδια με τη διαίρεση της Συρίας είναι μια βέβαιη πηγή καταστροφής”, πρόσθεσε.

“Η υποκίνηση θρησκευτικών παθών στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τις επόμενες γενιές και για ολόκληρο τον κόσμο”, πρόσθεσε προειδοποιώντας για διάχυση της συριακής κρίσης στην περιοχή.

“Ο χειρότερος φόβος είναι η συριακή κρίση να σπείρει τη διχόνοια ανάμεσα σε σουνίτες και σιίτες στην περιοχή”, τόνισε, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

“Δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί απέναντι στις απόπειρες κάποιων να παίξουν με την τύχη της περιοχής και με τους λαούς της εκμεταλλευόμενοι τη θρησκεία και τα θρησκευτικά σχολεία για πολιτικούς σκοπούς και χρησιμοποιώντας τα για να διαιρέσουν τους ανθρώπους”, πρόσθεσε και ζήτησε να βρεθεί μια πολιτική λύση με τη συμμετοχή όλων των πλευρών στη Συρία.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα υπογράμμισε ότι η υποδοχή περίπου μισού εκατομμυρίου Σύρων προσφύγων στην Ιορδανία, τοποθετεί τη χώρα στην “καρδιά” της κρίσης.

“Αυτό που φοβάμαι είναι να βρεθούμε μια ημέρα στη δύσκολη κατάσταση να μην μπορούμε πλέον να προσφέρουμε βοήθεια στους αδελφούς και τις αδελφές μας, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι “δεν θα το επιτρέψουμε αυτό για ανθρωπιστικούς και πολιτικούς λόγους”.

“Είναι πλέον σαφές σε όλους ότι η συριακή κρίση ίσως εξελιχθεί σε περιφερειακή και θρησκευτική σύγκρουση με απρόβλεπτες διαστάσεις. Είναι καιρός για έναν πιο σοβαρό αραβικό και διεθνή συντονισμό για να σταματήσει η κλιμάκωση της κρίσης. Η κατάσταση δεν μπορεί να περιμένει άλλο”, πρόσθεσε.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα τόνισε ότι οι προσπάθειες για τη σύγκληση ειρηνευτικής διάσκεψης με τη συμμετοχή της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης παραμένει “ο λογικός και ιδανικός τρόπος” να βρεθεί μια ειρηνική λύση στην κρίση.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα δήλωσε ακόμα ότι οι Παλαιστίνιοι είναι πιθανό να προβούν σε εξέγερση κατά το πρότυπο της Αραβικής Άνοιξης εάν αντιληφθούν ότι οι προοπτικές για μια ειρηνική επίλυση της διαμάχης τους με το Ισραήλ έχουν φθάσει σε αδιέξοδο.

Σχετικά άρθρα