Φάιμαν: «Ολιγώρησαν» οι χώρες της Νότιας Ευρώπης

Κριτική στις κοινοτικές χώρες της Νότιας Ευρώπης που βρίσκονται σε κρίση, ότι έχουν επενδύσει μόνον ελάχιστα στο κράτος δικαίου, στην καταπολέμηση της διαφθοράς, σε δίκαια και λειτουργούντα φορολογικά συστήματα, καθώς και στον αγώνα κατά της μη ασφαλισμένης εργασίας, άσκησε ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, σε ομιλία του σε εκδήλωση της Αυστριακής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, προσθέτοντας ότι αυτή η ανάλυση αφορά και τις χώρες που στο παρελθόν δεν είχαν πάρει σοβαρά αυτά τα θέματα.

Όπως τόνισε ο καγκελάριος, η Ελλάδα και η Κύπρος, ακόμη και χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν θα βρίσκονταν σήμερα σε ευκολότερη θέση, τουναντίον μάλιστα θα είχαν υποστεί τη μία ή την άλλη πτώχευση που δεν θα έπληττε εκείνους οι οποίοι έχουν τα χρήματά τους σε καταθέσεις στην Ελβετία, αλλά τους Έλληνες εργαζόμενους.

Όμως, σύμφωνα με τον κ. Φάιμαν, και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ήταν αρκετά ισχυρή ώστε να θέσει κανόνες για τις χρηματοπιστωτικές αγορές και να δημιουργήσει μια Τραπεζική Ένωση για να αποτρέψει την κρίση ή να υποχρεώσει τις τράπεζες να συμμετάσχουν περισσότερο στο κόστος της κρίσης τους.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στάση αναμονής φαίνεται να κρατά ο καγκελάριος σε ό,τι αφορά την τροποποίηση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, καθώς, κατά την άποψή του, εκείνο που εμποδίζει τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, δεν είναι η ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά πολύ περισσότερο οι δυσκολίες βρίσκονται στα θέματα όπου η Αυστρία θα έχανε “οικονομικές, κοινωνικές ή άλλες αρμοδιότητες

Σχετικά άρθρα