Διαβάστηκε το αρχαιότερο γονιδίωμα ζώου

Ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ στο πεδίο της γενετικής έρευνας είναι γεγονός, καθώς μια πολυεθνική επιστημονική ομάδα αποκωδικοποίησε το αρχαιότερο μέχρι σήμερα γονιδίωμα ζώου, ενός προϊστορικού άγριου αλόγου που ζούσε πριν από τουλάχιστον 700.000 χρόνια. Το επίτευγμα -που ανοίγει τον δρόμο για να γίνει κάτι παρόμοιο με άλλα από καιρό εξαφανισμένα ζώα- ρίχνει νέο φως στο οικογενειακό δέντρο των αλόγων, καθώς αποκαλύπτει ότι ο κοινός πρόγονος της οικογένειας των αλόγων, των γαϊδάρων και των ζεβρών ζούσε πριν από τουλάχιστον 4 εκατ. χρόνια, 2 εκατ. χρόνια νωρίτερα από ό,τι πίστευαν έως τώρα οι βιολόγοι.

Οι ερευνητές από πολλές χώρες (ΗΠΑ, Κίνα, Δανία, Γαλλία, Σουηδία κ.α.), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature”, σύμφωνα με το BBC, το “Science” και το “New Scientist”, δήλωσαν ότι πρόκειται με διαφορά για το αρχαιότερο σπονδυλωτό ζώο που έχει αποκωδικοποιηθεί το γονιδίωμά του μέχρι στιγμής. Έως τώρα το αρχαιότερο πλήρες γονιδίωμα που είχε διαβαστεί, ήταν μιας πολικής αρκούδας ηλικίας 110.000 έως 130.000 ετών, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Το DNA που αναλύθηκε, προέρχεται από το οστό ενός αρσενικού αλόγου, που ανακαλύφθηκε στον παγωμένο αρκτικό Καναδά το 2003. Το οστό έφερε πάνω του απομεινάρια βιολογικού υλικού (συνδετικό ιστό κολλαγόνου και πρωτεΐνες αίματος), που επέτρεψαν την ανάγνωση του γονιδιώματος του ζώου.

Οι ερευνητές συνέκριναν το αρχαίο γενετικό υλικό με αυτό σύγχρονων αλόγων και γαϊδάρων, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο τελευταίος κοινός πρόγονός τους ζούσε πριν από 4 έως 4,5 εκατ. χρόνια, πριν από την τελευταία εποχή των παγετώνων. Η ανακάλυψη αυτή οδηγεί στο να ξαναγραφεί η εξελικτική ιστορία του αλόγου και των συγγενικών ειδών.

Η ανάγνωση του DNA ενός τόσο παλαιού οργανισμού ενθαρρύνει τους επιστήμονες να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την ανακάλυψη και, στη συνέχεια, την αποκωδικοποίηση του γενετικού υλικού και άλλων προϊστορικών ζώων. “Είναι σαφές ότι από το παγωμένο υλικό μπορεί κανείς να πάει πίσω στο χρόνο, έως και πριν από ένα εκατομμύριο χρόνια

Σχετικά άρθρα